Otthon

2017.04.25. 08:50

A világos színek hódítanak

FMH-INFORMÁCIÓ Magyarország kedvenc színe a kék, de ha az otthonok belső és külső falairól van szó, akkor a világos árnyalatok a legkedveltebbek - ez derül ki az egyik piacvezető festékgyár színtérképfelméréséből.

FMH-információ

A magyar internetező felnőtt lakosság kedvenc színe a kék, ezt nők körében a piros, illetve a vörös, a férfiaknál pedig a zöld követi - ez is kiderült a reprezentatív kutatásból. Ha az otthonukról van szó, honfitársaink a világos színeket kedvelik. Jelenleg minden ötödik internetező fehér színű házban lakik - a fehér színt szorosan követi elterjedtségben a sárga (18 százalék), míg a harmadik leggyakrabban említett külső házszín (a szürke) aránya már 10 százalék alatti. A hálószobában szintén a visszafogott színeket szeretik az internetezők: fehér, krém, barack, vajszín a legkedveltebb árnyalat.

- Az újlakáspiac látványos felfutásának és a felújítások növekedésének köszönhetően a színes beltéri festékek piaca bővült a legnagyobb mértékben, közel 13 százalékkal - mondta a kutatás kapcsán Miavecz István, a festékgyár ügyvezető igazgatója, aki szerint változik a legdivatosabb színek palettája is: míg hosszú időn át a citrom és a narancssárga árnyalatai voltak a legnépszerűbbek, addig az elmúlt években olyan színek is divatba jöttek, mint a mojito zöld vagy a szürke különböző árnyalatai.

A hálószobák festésekor különösen szeretik a visszafogott, finom színeket, nagy divat lett a szürke Fotó: Shutterstock

A várakozások szerint az idén folytatódik a földszínek - a kakaó, a kávé, a pergamen, a bézs vagy a fahéj - három-négy éve tartó előretörése. Ezek mellett a szürke árnyalatai lesznek majd a legkapósabb festékek.

- A divatos pasztellszínek előnye, hogy kiválóan kombinálhatóak a fehérrel és annak árnyalataival, így használatukkal meleggé és bensőségessé varázsolható az otthon - mondta Miavecz István.

- Az eladó lakások több mint felére jellemző, hogy több szín is megfigyelhető a szobák falain, de a leggyakoribb elsődleges színeknek a fehér, valamint a sárgás-narancssárga árnyalatok számítanak - ismertette az egyik ingatlanközvetítéssel foglalkozó internetes portál gazdasági szakértője, Balogh László, aki szerint a fehér és a kékes színvilágú lakások átlagos négyzetméterára magasabb az átlagnál, míg a sárgás-narancssárga színre festett otthonokra ennek ellenkezője az igaz.

Az egyébként viszonylag ritkának számító kékes és lilás színvilágú otthonok szintén a drágább kategóriát képviselik. Érdekes, hogy míg a lilás falú lakások iránt érdeklődő vevők száma alacsonyabb az átlagosnál, addig a kékes színűek esetében magasabb. A földszínű otthonok esetében szintén az átlagnál magasabb érdeklődés tapasztalható, miközben az átlagot a fehér és sárgás-narancssárga falú lakások népszerűsége képviseli.

A kék a legkedveltebb szín, mert a kék dolgokhoz nagyon sok pozitív élményünk kötődhet Fotó: Shutterstock

- A kék alapszín, a körülöttünk lévő világban a kék dolgokhoz nagyon sok pozitív élményünk kötődhet: kék tenger, kék ég, nyaralás, boldogság, de a komolyság, a munka színe is lehet egy klasszikus kék - kommentálta a kutatás eredményeit az eseményen Vágó Réka divattervező.

Csavarga Rózsa belsőépítész szerint a színek hatással vannak mindennapjainkra, ezért otthonunk belső tereinek színét a funkciójuktól függően választjuk ki.

- Hálószobánál általában a nyugtató hatású melegebb színárnyalatokat preferáljuk, az étkezőnél a barackos és narancsos színeket. Utóbbinak a fő oka, hogy ezek a színek étvágygerjesztő hatásúak, ezért kedveltek az éttermekben is. A nappalikban a fehér és földszínek dominálnak, míg a gyerekszobák esetében a világoskék vagy a rózsaszín.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!