rovarok ellen, mosószer és dekor

2020.06.27. 10:00

A többfunkciós levendula: nem hiába szeretjük annyira

Régóta köztudott, hogy hatékony a molyok ellen, ám emellett dekorációként és illatosítóként is jó hasznát vehetjük egy csokor friss levendulának. A szezonális növény a lakás bármely pontjára becsempészhető.

Héjj Vivien

Mi élvezhetjük illatát, míg a rovarokat távol tartja Fotó: Fehér Gábor / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Egyes közutak mentén és a Balaton menti településeken egyaránt lilába borult levendulamezőkkel találkozhatnak az utazók. A növény népszerűsége évről évre növekszik. Míg egykori főszerepe a molyok távoltartásában kimerült, addigra ma már az otthonunk számos pontján hasznát vehetjük, sőt, akár ételt és italt is készíthetünk belőle.

A lakástextileken is visszatérő motívum

Hosszú évtizedek óta köztudott, a levendula jótékony hatásai közé sorolható, hogy távol tartja a kártékony rovarokat, bogarakat. Védelmet nyújt a szúnyogok, a legyek, a poloskák, a bolhák és a molyok ellen is. Ehhez nem kell semmi különöset tenni, az ablakban vagy az asztalon tartsunk egy csokor illatozó levendulát. A molyok távoltartásához vászonzsákba téve akasszuk a ruhák közé. Mi élvezhetjük a jellegzetes illatát, a nem kívánt élősködők pedig garantáltan távol maradnak az otthonunktól. Ezen hatása miatt érdemes a teraszra is tenni egy-két kisebb csokorral, így a nyárestéken garantáltan nem kell a szúnyogok zümmögését hallgatnunk.

Illata a takarítás során is hasznunkra lehet. Tegyünk a porszívó porzsákjába néhány kanálnyi szárított levendulát, így a házimunka közben kiáramló levegő friss levendulaillatot kölcsönöz a szőnyegeknek.

Mi élvezhetjük illatát, míg a rovarokat távol tartja Fotó: Fehér Gábor / FMH

Kezdő kertészek számára is ajánlott az ültetése, ugyanis a kert bármely részén jól érzi magát, emellett túl sok törődést sem igényel. Ritkán, bőséges vízzel érdemes táplálni, így méltó dísze lehet bármelyik kertnek. A lakásdekorációk körében is egyre népszerűbb motívum a levendula. Textileken, étkészleteken, bögréken egyaránt előfordul, így – habár illatmentesen – gyakorlatilag a lakás összes pontjába behozhatjuk ezt a sokoldalú növényt. A dekorációnál maradva, a levendulamezőt ábrázoló fali képek és díszpárnák garantáltan otthonunkba csempészik a nyár utánozhatatlan hangulatát.

A lila növényből készült koszorú ajtó- vagy asztaldekorációként funkcionálhat, de némi kézügyességgel és néhány hozzávaló beszerzésével a levendulás mosószer elkészítése sem jelenthet kihívást. Ehhez daraboljunk, majd olvasszunk fel egy hagyományos, natúr szappant, majd öntsünk hozzá egy liter vizet – lehetőleg desztilláltat – és főzzük fel. Adjunk hozzá pár csepp levendulaolajat. Amint kihűlt, máris moshatunk vele. Fontos, hogy használat előtt mindig rázzuk fel a folyadékot. A konyhában sem kell nélkülöznünk a népszerű növényt, ugyanis a gasztronómiában is egyre nagyobb a térhódítása. Készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt és akár fagylaltot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!