Otthon

2009.05.12. 02:28

A tetőszerkezetet vizsgáljuk

Székesfehérvár - Régi házat venni, vagy újat építeni? E dilemmát segített feloldani építésügyi szakértőnk. Kiderült, sok érv szól az előbbi mellett, de vannak buktatói is...

Móré Erzsébet

Várady Gyula most arról beszél, ha a régi ház vásárlása mellett döntöttünk, milyen sorrendben tanácsos a felújítást elvégezni. Emlékeztetőül: a már meglévő épületbe - feltételezésünk szerint - némi kompromisszumok árán azonnal beköltözhetnek a lakók, s a szükséges felújítást vagy éppen átalakítást az anyagi lehetőségek függvényében ütemezhetjük.

- A leendő vásárló mindenképpen tegye fel a kérdést az eladónak, hogy beszerezhető-e az épület eredeti tervdokumentációja, mert ha szerencsénk van, s fellelhető, az a későbbi munkálatok során aranyat ér. A felújítás lépéseit az is eldönti, hogy akarunk-e valamilyen irányban terjeszkedni, például ráépíteni a házra, vagy oldalirányban, toldalékot képzelünk-e hozzá. Ha viszont a legegyszerűbb helyzetet vesszük, az ugye azt jelenti, hogy méretre, beosztásra nagyjából megfelel az igényeinknek az épület. Első feladat, ha az épület tartószerkezetével van gond (falazat, födém, tetőszerkezet, pillérek), mert az közvetlen veszélyezteti az épület egészét, akár emberéletre is veszélyt jelenthet! Jele a falazat külső-belső oldalán egyaránt megjelenő repedés, tetőszerkezeten a lehajlás, fa tartószerkezetnél a megrogyás. Ezután a nedvesség megszüntetésére gondoljunk, ez rövid távon is jelentős károkat okozhat.

Ha a vásárolt építmény tetőfedése nem sérült, ép, akkor alapvetően a tartószerkezete az, amelyet érdemes átnézni. A többnyire fa szerkezetből álló szaruzat élettartama növelhető gomba- és lángmentesítő anyagokkal. Régebbi tetők esetén előfordulhat, hogy a fedés (cserép, pala stb.) alatt nem helyeztek el tetőfóliát. Ezt érdemes elhelyezni, még akkor is, ha ez a tetőfedő anyag leszedésével jár, mert megakadályozza, hogy a porhó, a szél által visszafújt eső a cserépillesztések mentén bejusson a padlástérbe, károsítsa a fa tartószerkezetet. Fontos: a régi gyártású azbeszt palákat ma már tilos forgalomba hozni a belőlük kiválható azbeszt miatt, amely rákkeltő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!