A jó felújítás titka: előre tervezés

2019.11.16. 16:00

A szakemberek munkájának összehangolásával heteket, hónapokat spórolhatunk meg

Remek dolog a lakás- és házfelújítás, persze ha minden megy a maga útján. Márpedig a legritkább esetben van ez így. Utólag – hónapok, évek múlva – sok mindent máshogy lát az ember, megbán dolgokat. Ilyen tapasztalatokból teszünk most közkinccsé néhányat.

S. Töttő Rita

A jó szakember aranyat ér, akire érdemes várni, akit érdemes megfizetni, mert kevesebb „meglepetést” okoz Fotó: Shutterstock

A felújítás végén a leggyakrabban elhangzó mondatok annak kapcsán, hogy mit bánt meg, az, hogy „egyáltalán belevágtam”, vagy az, hogy „sajnálom, hogy nem értek ezekhez a munkákhoz”. A közös a rossz érzésekben az, hogy meglehetősen nehéz manapság olyan szakembert találni, aki profin, tökéletesen dolgozik, össze tudja egyeztetni a munkát a többi szakemberrel, és ígérete szerinti időben el is végzi azt. Pedig létezik ilyen, a kulcs az, hogy időben el kell kezdeni a tervezést. Legalább egy évre előre kell gondolkodni!

Mindenkitől árajánlatot kell kérni, részletes munkaköri és feladatleírással

Egy közel teljes körű felújítás során szükség lehet burkolóra, vízvezeték-szerelőre, asztalosra, festőre, kárpitosra és hasonlókra. A jó, megbízható szakembert pedig meg kell fizetni, ez a másik dolog. Az olcsóval a legritkább esetben jár jól hosszú távon az ember. A lényeg, hogy mindenkitől írásbeli ár­ajánlatot kell kérni, részletes munkaköri és feladatleírással. Aki ezt nem teszi meg, és nem akar szerződést kötni, attól ne várjuk, hogy később, minőségi kifogás esetén felelősséget vállal a munkájáért. Vagy hogy egyáltalán ott lesz a megbeszélt időpontban. Tényleg ezen múlik, így ha nincs meg az ilyen szakemberre a megfelelő összeg, akkor inkább spóroljunk még, és akkor vágjunk bele, amikor megvan.

A jó szakember aranyat ér, akire érdemes várni, akit érdemes megfizetni, mert kevesebb „meglepetést” okoz Fotó: Shutterstock

Ha kiválasztottuk a szakembert, azt is jól tesszük, ha megkérdezzük, ő kivel dolgozna szívesen – legyen az vízvezeték-szerelő vagy asztalos, festő. Így könnyebb elérni, hogy a szakik összehangolják a felújítási munkálatokat, és minden haladjon a maga útján. Hogy ne kelljen hetekig várni mondjuk, miután szétverték a lakást, leszedték a burkolatokat, és se konyha, se fürdőszoba nem áll rendelkezésre. Ha összedolgoznak, akkor heteket, hónapokat spórolhatunk meg a felújításkor. Ezért pedig megéri többet fizetni, főleg, ha a felújítás idejére el is kell költözni – mert akkor máshol kiadjuk úgyis azt az összeget. A legtöbben azt bánják meg, hogy nem fektették le írásban a teendőket, szabályokat, nem hangolták össze megfelelően a munkálatokat.

A jó tervezés hosszabb időt vehet igénybe, mint a kivitelezés maga,
de megéri Fotó: Shutterstock

Pedig ha időben kezdjük, idő van arra is, hogy kiválasszuk a megfelelő burkolatokat, anyagokat, bútorokat, színeket. Merthogy utólag már hiába kesergünk az ablaktalan helyiségben lerakott sötét burkolat, a beépített konyhabútor színe, stílusa miatt, az már ott van. Nagyszerű látványprogramok vannak ma már, amelyekkel elképzelhetjük, hogy nézne ki a kiválasztott szín, stílus. De az üzletek, szakemberek mintadarabokat is tartanak, amelyeket haza lehet vinni csekély összegért, és segítségükkel a megfelelő helyiségbe téve kiderülhet, hogyan „működik” az elképzelt térben. Sok helyen vissza lehet vinni ezeket a mintákat, és visszaadják az árát. Érdemes előre olvasni a tervezett munkálatok kapcsán – sokan mondják ma már el véleményüket például a beépített vagy akriltálcás zuhanyzók, a szabadon álló vagy az akril- és a vaskádak apropóján.

Érdemes kicsit határozottabbnak lenni

A falfestékek és burkolóanyagok terén is kérhetünk tanácsot, segítséget a közösségi oldalakon, biztosan lesz más, aki ugyan­olyat használt, s tud képet mutatni, tapasztalatot megosztani. Egy-egy érdekesebb elképzelés vagy különleges megoldás esetén pedig könnyebb azt mondani, hogy ez nem kivitelezhető, mint megtalálni a megfelelő megoldást – szokták mondani azok, akik találkoztak már a kéréseket elhárító szakemberekkel. „Ezt nem lehet megcsinálni”, vagy „ez itt nem lenne jó megoldás” – és hasonló kifogások esetén érdemes kicsit határozottabbnak lenni, ha úgy gondoljuk, hogy számunkra az fontos eleme a felújításnak. Amely persze soha sincs meglepetések nélkül – valami plusz mindig előbukkan. Ezekre is készüljünk fel – legalább lelkileg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!