A hűtőszekrény kategorizálása

2020.03.01. 08:00

A rendezett hűtő az egészségünknek és a pénztárcánknak is kedvez

A hűtőnk rendszerezése talán elsőre nem is tűnik a legszükségesebb és leghasznosabb háztartásbeli teendőnek, pedig egy rendezett hűtővel nem csak saját kényelmünket és egészségünket szolgáljuk, de a pénztárcánkat is kímélhetjük.

Héjj Vivien

Ha mindennek állandó helye van, könnyebben átlátjuk, hogy mi van készleten Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hűtőszekrény rendszerezése nem a legnehezebb házimunkák egyike, mégis nagyon sok előnnyel járhat a rendezett összkép. Érdemes erre az eszközre is időt szánni, hiszen a pénztárcánk és az egészségünk is hálás lesz érte.

Kezdésként végezzünk alapos belső tisztítást. Ehhez használhatunk akár hűtőszekrény-tisztító folyadékot, vagy házi praktikákat – ecetet vagy szódabikarbónát – is. Érdemes a takarítást a nagy bevásárlás előtt megejteni, hiszen, minél kevesebb dolog van benne, annál könnyebb kipakolni belőle.

Miután már tiszta felületeket kaptunk, kategorizáljuk az ételeket. A darabos zöldségeket és gyümölcsöket érdemes átlátszó tároló dobozokba rakni. Egyrészt így könnyebben átláthatjuk hűtőnk tartalmát, emellett pedig a tartósságban is nagy szerepe van a megfelelő tárolási körülményeknek. Ezután gondoljuk át, hogyan szeretnénk rendszerezni.

Ha mindennek állandó helye van, könnyebben átlátjuk, hogy mi van készleten
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amikor rendszert alakítunk ki, ne csak a saját kényelmünket tartsuk szem előtt, hanem az élelmiszerek szükségleteire is fordítsunk figyelmet. A tejet sokan a hűtő ajtajában tartják, azonban legjobb, ha a hátuljába tesszük, hiszen ott van a leghidegebb. Ugyanez a helyzet a tojásokkal is: azokat érdemes a középső vagy a felső polcon, ahol a legegyenletesebb a hőmérséklet.

A hűtő ajtajában található rekeszekbe érdemesebb vajat, lágyabb sajtokat, gyümölcslevet, vagy édességet tenni.

A rendszerezés és kategorizálás másik előnye, hogy ha minden ételnek, italnak meg van a saját helye, könnyebben látjuk, hogy mi az ami fogyóban van, illetve miből van még otthon bőséges mennyiség. Ezáltal elkerülhetjük a felesleges vásárlásokat, így a pénztárcánk is hálás lesz.

Friss élelmiszer vásárlásánál – amennyiben még nem fogyott el az előző – az új terméket tegyük hátra, a régebbi legyen szem előtt. Legalább hetente ellenőrizzük hűtőnk tartalmának szavatossági idejét, hogy tudjuk, mi az, amit mielőbb érdemes elfogyasztanunk. Ezzel elébe mehetünk az ételek megromlásának, penészedésének, melyek komolyan egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!