fa, földgáz és hőszivattyú

2018.05.09. 11:00

A napkollektor mellett a hőszivattyúé a jövő?

A fűtési, hűtési rendszerek nagyon sok változáson mentek keresztül az elmúlt években. A napkollektor mellett itt van már a hőszivattyú is.

Keszey Ágnes

Magyarországon napjainkban még mindig a fa és a földgáz az első számú fűtőanyag, emellett azonban az emberek egyre szélesebb körben ismerik meg a hőszivattyúkban rejlő lehetőségeket.

Ennek megfelelően a hőszivattyúk eladása dinamikusan növekszik hazánkban, de még mindig nem igazán számottevő. Évente körülbelül ezerötszáz hőszivattyút adnak el. Gázkészülékből ennek a sokszorosát értékesítik minden évben a fűtési szezon

előtt.

A váltás az anyagiak miatt nehézkes, ugyanis a meglévő fűtésrendszer lecserélése hőszivattyúra nagy beruházást igényel, ami sokakat visszatart, még akkor is, ha szeretnének inkább hőszivattyúval fűteni. Viszont nálunk is támogatják az utóbbiak telepítését. Az Otthon Melege Program pályázat keretében komoly támogatást lehetett szerezni fűtéskorszerűsítésre, így hőszivattyús rendszerek kiépítésére is.

A pályázat révén 25 százalékos támogatást lehetett elnyerni a hőszivattyúk beszerzéséhez, vagyis a költségek mintegy negyede finanszírozható volt belőle.

A hőszivattyú olyan berendezés, úgynevezett kalorikus gép, amely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonjon ki, és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa.

Használatának célja a hőenergiával való gazdálkodás, amelynek során a hűtési energiát fűtésben lehet felhasználni, illetve környezeti hőt is lehet könnyen hasznosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!