Tág keretek között

2021.08.14. 18:00

A műteremhatás és a térszerkezet tagolása – divatos és ízléses megoldások egy témára

A lakberendezés egyik legizgalmasabb eleme a dekorációk kiválasztása. Ez az a része a folyamatnak, amely leginkább megmutatja a lakók személyiségét. De mi van akkor, ha a cél éppen az, hogy a lakás olyan letisztultságot tükrözzön, amely noha családias, mégis mentes a személyhez kötődéstől?

S. Töttő Rita

A falhoz támasztott antik bronz képkeret meleg színével egyező mustár színű párna és a falra ragasztott csipkés angyalka izgalmas dekorációs kompozíció lett

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt évek egyik leggyakrabban alkalmazott módszere a lakásnak műterem jelleget kölcsönző üres képkeret – ez az, amiről mindenkinek van véleménye. A dekoratív, faragott képkeret manapság nagy divat a lakberendezésben – minden olyan helyzetben alkalmazzák, ahol a teret meg kell törni, akár síkban, akár színekben. A trendek azonban ma már nem követelik meg azt, hogy ezekben a keretekben valóban legyen is alkotás. Céljuk, funkciójuk nem a műalkotások bemutatása, hogy azokat kiemeljék, azoknak keretet adjanak, hanem hogy a térrendezés nagyon is tudatos elemeiként meghatározó, egyensúlyteremtő vonalakat képezzenek.

A falhoz támasztott antik bronz képkeret meleg színével egyező mustár színű párna és a falra ragasztott csipkés angyalka izgalmas dekorációs kompozíció lett
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A szemlélő az egészből csak annyit érzékel, hogy minden a helyén van, nincsenek felesleges terek vagy túlgondolt részletek. Az antik, üres képkeretek divatja olyan nagy, hogy manapság már a régiségpiacokon is gyakran képek nélkül kínálják őket. Sokféle módon felhasználhatók: a legizgalmasabb a földre helyezés. Egyszerűen csak neki kell támasztani a falnak, akár egymásra helyezve többet is, mintha műteremben lennénk. Ez a kreatív megoldás a térszerkezet tagolása mellett azért is kedvelt megoldás, mert a natúr, hófehér falakat legalább nem kell megtörni, kilyukasztani semmivel. A keret mögötti fal sík felületeivel pedig lehet játszani. Képek helyett bármi applikálható a falra, ami odavonzza a figyelmet: például vintázs angyalkák vagy éppen fényfüzérek – kinek mi jön be.

A fehér szín időtlenséget sugároz, a képkeret kontrasztja és a fehér
lámpa megvilágítása letisztult hatást kelt
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A letisztultság abban is megnyilvánulhat, hogy a képkeret színe egyezik a fal, a bútorzat és a dekoráció főbb elemeinek színével: a jellemző szín manapság a fehér, amely főleg árnyékaival és vonalaival alkothat szép kontrasztokat a lakberendezésben. Egy szép fehérre mázolt antik képkeret pedig már önmagában is kellemes látvány. Egy hófehér lámpával, komóddal és fallal pedig időtlenséget sugall – ezt pedig már egészen könnyű akár szezonális, akár stílusbeli jegyekkel újra meg újra különlegessé varázsolni. A kisebb képkereteket érdemes valódi könyvekkel kombinálva elhelyezni, akár polcon, akár egy kis antik asztalkán – az így berendezett kis sarkok, kihasználatlan területek jól állnak a századelő hangulatát idéző kompozícióknak, s kellemes hangulatot teremtenek. Vannak azonban, akik direkt a falra helyezik az üres képkereteket, sőt mi több, a megszokottól olyannyira igyekeznek eltérni, hogy a fal színétől eltérő hátteret kap a keret üres része. A kreativitásnak tényleg semmi sem szab határt, érdemes kipróbálni mindent.

Üres, század eleji kis képkeret: az üresség a keretben lehetőséget
hordoz magában
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!