Otthon

2017.05.08. 16:00

Otthonra találtak Takácsné Ambrus Éva csuhé életképei

Székesfehérvár - Nagymosás, szilvalekvárfőzés, az asztalosok serénykedése, a locsolkodás, a menyasszony kikérése - egy eltűnőben lévő világot idéz meg Takácsné Ambrus Éva kiállítása.

Gábor Gina

A Szent István Művelődési Ház Szent István termében egyelőre ideiglenes kiállításon láthatjuk az alkotó csuhéfiguráit, a paraszti világ hétköznapjait és hagyományos ünnepeit megidéző életképeit. Ám a munkák ott maradnak a házban, mert később állandó tárlaton mutatják be a kollekciót a látogatóknak. Takácsné Ambrus Éva világéletében kézműveskedett, foglalkozott bőr, fa, csont dísztárgyak készítésével egyaránt, később pedig rátalált a csuhéra - derült ki a tárlat megnyitóján, Radetzky Jenőné Csilla bútorfestő népi iparművész ajánlójából, értékeléséből.

- A természetadta, egyszerű anyag tanulásra sarkallta, és a benedvesített kukoricalevelek rövidesen engedelmesen simultak a keze alá. Így alakultak ki az arányos csuhéfigurák, amelyek kialakulása is a paraszti életben gyökeredzik, hiszen hajdanán csutkababákat készítettek gyerekek számára, dajkálnivaló játéknak - mondta Radetzkyné Csilla, aki arról is beszélt: a kukorica, azaz a tengeri vagy törökbúza minden részét hasznosították hajdanán. Állati takarmányként, emberi eledelként szolgált, a derékaljba tömőlevélként került
a kukoricalevél, de kosarat is fontak belőle...

Takácsné Ambrus Éva tudatosan törekedett arra, hogy életképei megőrizzék a falusi szokásokat, hagyományokat, mindazt, ami kezd feledésbe merülni. Közben alkotásai egyre arányosabbakká, mívesebbekké váltak, itthon és külföldön is bemutatták őket, díjjakkal ismerték el, 1999-ben pedig az alkotó elnyerte a Népi Iparművész címet is. Így aztán nem véletlen, hogy szerette volna, ha munkái otthonra találnának. Most valóra vált a leghőbb vágya.

Ezek a hagyományokat felelevenítő kézműves életképek manapság elsősorban dísztárgyként funkcionálhatnak egy-egy lakásban - bár abban kételkedünk, hogy mindenféle stílusú miliőbe jól illenek. Ám abban egészen biztosak vagyunk, hogy a Szent István Művelődési Házban nagyszerű helyük lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!