Tárolás praktikusan és szépen

2019.09.22. 10:00

A mindennap használt apróságoknak is kell a megfelelő rendszerező

A tárolás minden lakás kulcsfontosságú tényezője. Ezen belül azonban gyakran megfeledkezünk az apró-cseprő dolgok rendszerezéséről – mint például az ékszerek, táskák, cipők vagy éppen a borítékok, csekkek ízléses és praktikus elhelyezéséről. Íme néhány ötlet…

S. Töttő Rita

Szintén fejtörést okozhat, ha a sok cipőnek keresünk megfelelő helyet Fotó: Shutterstock

Akkor jó élni egy lakásban, ha mindennek megvan a maga helye úgy, hogy közben rendszer és rend is van a tárolás módjában. Az apróságok és a gyakran cserélődő dolgok rendszerezése azonban embert próbáló feladat. Az ékszerek tárolása akkor okozhat fejtörést, ha az ember lányának nincs komplett fésülködőasztala és szekrénykéje, ahol mindennek megvan a maga helye. Ekkor sem kell elkeseredni és a fürdőszoba mélyén vagy éppen a borítékos fiók egyik sarkában tartani a féltve őrzött darabokat. Ma már számos gardróbszekrényhez kérhető, gyártatható vagy éppen vásárolható olyan lapos, felül átlátszó kis rendszerező, amelyben kihúzva jól láthatók az ékszerek. A bársonyborítás és a gyűrűknek, fülbevalóknak kialakított külön kis rubrikák már csak hab a tortán… Akinek azonban erre nincs lehetősége, kutasson fel olyan kis fiókos szekrénykét, amely akár egy komódon is elfér. Így az apró bútordarab a lakás éke is lehet – s közben attól sem kell tartani, hogy az ékszereink elvesznek.

Hölgyeknek gyakran okoz problémát, hogy apró, ámde annál értékesebb ékszereiket úgy tudják tárolni, hogy ne vegye át a káosz az uralmat.
Fotó: shutterstock

A borítékok, csekkek tárolása a másik kardinális kérdés – már csak azért is, mert Murphy törvénye alapján mindig arra van szükség, amit épp nem találunk. A lakberendezés egyik fő erénye, hogy nem kell mindig sablonok mentén gondolkodnunk – van például, aki a régi, retró, felhúzható rólós fa kenyértartóját használja az aktuálisan elintézendő levelek, befizetendő csekkek tárolására. Kéznél van, elég nagy, mégsem látszik benne a sok papír. És még stílusos is!

A régebbi darabok iktatása azonban már nagyobb tudatosságot igényel, és ember legyen a talpán, aki hétről hétre, hónapról hónapra mindig mindent a helyére pakol. De ha van egy olyan „harmonika” mappája, amelyet kinyitva hónapok vagy betűrend szerint csúsztathatja bele a megfelelő papírosokat a megfelelő nyílásba, már kisebb az esély a káosz kialakulására.

Szintén fejtörést okozhat, ha a sok cipőnek keresünk megfelelő helyet
Fotó: Shutterstock

A táskabolondoknak jó hír, hogy már nem kell dobozokban, szekrény tetején vagy mélyén egymásra rakva tárolniuk kedvenc darabjaikat, a „rendszerező feltalálók” ugyanis rájuk is gondoltak. Vannak olyan felakasztható tárolók, amelyek egymásra épülő, átlátszó műanyag tereibe könnyedén beletehetjük a retikülöket, kézitáskákat, kisebb szütyőket. Így nem porosodnak, nem nyomódnak össze, és azonnal látható, melyikben mi van. A szekrényajtókra is kitaláltak egy másik változatot: az ajtó tetejére és aljára erősített szíjakon vannak az akasztók, amelyekre felakaszthatók a gyakran használt tatyók. Ennek az előnye, hogy szintén azonnal láthatók, nem keverednek össze, és könnyedén leemelhetjük azt, amelyiket – akár az utolsó pillanatban – kiválasztottuk.

A cipők tárolására is egymillió megoldást kitaláltak már, de akinek nincs erre a célra külön szekrénye, gardróbja, előszobája, annak bizony új lehetőségek után kell néznie. A megoldás itt is az akasztós szekrénybe felakasztható átlátszó műanyag zsákocskák lesznek. De akinek van hasonlóan jó és praktikus ötlete a csizmák tárolására, szívesen vesszük és bemutatjuk. Merthogy jön a hideg, a megoldás azonban még várat magára…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!