Otthon

2015.02.09. 14:05

Hasznos tanácsok ajtó, ablak ügyben a melegebb otthonért

Mivel a többségünk nem ajtó és ablak szerkezetből tette le a nagyvizsgát könnyen elveszhetünk a lehetőségek világában. Épp ezért, most szakértőnk beszél arról, mire kell figyelni, ha ki akarjuk cserélni nyílászáróinkat.

Sebestyén Lilla

Ahogy az élet szinte összes területére, úgy a nyílászáró vásárlásakor is elsődleges szempont az, hogy meghatározzuk, mi az a keret, amiből gazdálkodhatunk. Ezzel párhuzamosan pedig az igényeinket is felmérjük, annak fényében milyen típusú otthonban és környezetben élünk.

- Egy családi ház esetében a fa és műanyag ajtó is jó választás, bár előbbivel foglalkozni kell, ápolni, viszont természetesebb hatást kelt. A fém bejárati ajtót főképp panellakásokba ajánlanám, hiszen ezek többsége kevésbé bírja az időjárás viszontagságait - mondja el Sibak Kornél, egy nyílászárókkal foglalkozó üzlet vezetője, majd hozzáteszi: Egy zajosabb környéken a jó hangszigetelés is fontos, ami leginkább az üvegezéstől függ. Egy kétrétegű üvegezéssel rendelkező műanyag ablak a legtöbb esetben jól ki tudja zárni a külső zajokat, ráadásul a legtöbb ilyen típus belső üvegének külső felén egy láthatatlan lágy fém bevonat is található, ami javítja az ablak hőátbocsátási értékét.

Utóbbi fontos szempont, hiszen, egy jó nyílászáró, akár több fokkal is megnövelheti a belső hőmérsékletet.

Kornél arra is felhívja a figyelmet, hogy választásnál érdemes megnézni az ablak U- értékét, ugyanis ez az, ami pontos képet ad arról, mennyire tartja meg az ablak a belső meleget. Az U érték, azonban nem csak az üvegtől, hanem a szerkezettől is függ, a 4-6 légkamrás modellek, már igen jó számokkal rendelkeznek.

- Ami még fontos, az a vasalat, mely nagyban befolyásolja egy ablak élettartamát - árulja még el a szakértő, aki arra is felhívja a figyelmet, érdemes egy helységbe legalább egy résszellőző funkcióval rendelkező bukó-nyíló ablakot beszereltetni. Ennek lényege ugyanis, hogy bár az ablak zárva van, a szárny és a vasalat között marad pár milliméter, ami biztosítja a szellőzést.

A piacon természetesen mindig vannak újdonságok is, melyek növelik a nyílászárók hőszigetelő tulajdonságait. Ilyen például, amikor az egyik kamrát PU-habbal tölti ki a gyártó, de szakértőnktől megtudom, hogy ezek igen lassan gyűrűznek be a lakosság körébe.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!