virágok, kertek

2021.06.12. 16:30

A lugasok alapja a rózsa

A legkisebb zöldterületen is üde színfolt a lugasra, kerítésre vagy boltívre futtatott rózsa. A felfuttatott bokor alatt akár csodás lugast is kialakíthatunk.

Héjj Vivien

Nagy odafigyeléssel magunk is „irányíthatjuk” a rózsát

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

A futórózsák különlegesen szép látványt nyújtanak, mégis sokan ódzkodnak tőlük, azt gondolják, túl sok helyet és még annál is több törődést igényelnek. A hiedelemmel ellentétben egy kisebb virágoskertben is remekül mutat a futórózsa, ha azt megfelelően gondozzuk, és még extra helyet sem igényel.

A rózsáknak általában segítségre van szükségük ahhoz, hogy megfelelő módon, megfelelő irányba növekedjenek. Jó megoldás, ha két-­három évig szabadon, metszés nélkül hagyjuk nőni a növényt – kivéve persze, ha el kell távolítanunk néhány törött vagy sérült vesszőt.

Nagy odafigyeléssel magunk is „irányíthatjuk” a rózsát
Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Érdemes olyan eszközzel rögzíteni a még aprócska rózsatöveket, amely stabilan tartja azokat, de kellően rugalmas, ezáltal nem korlátozza a növény növekedését. A rendszeres ellenőrzés azonban elengedhetetlen, hiszen ezáltal tudhatjuk, hogy a virágok megfelelően nőnek-e, és hogy jól tartanak-e a rögzítések. Ha ugyanis nem igazítjuk helyre a növekvő rózsaszálakat, később nagy munka lesz kibogozni a tövisekkel teli vesszőket. A további kezelhetőségért érdemes a megfelelő növekedési irányban rögzíteni a legmakacsabb töveket, így elkerülhető a kezelhetetlen burjánzás.

A későbbi teljes kibontakozáshoz nélkülözhetetlen a megfelelő támaszték. Ez lehet élő növény, de egy kiszáradt fatörzs is újra virágpompába öltözhet a futórózsák által. Ezenkívül futtathatjuk akár kerítésre vagy boltívre is. Utóbbival csodás lugast alakíthatunk ki udvarunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!