Otthon

2009.05.19. 02:28

A klíma a lakás hűs éke

Székesfehérvár - Van hűtő-fűtő, kis és nagyobb teljesítményű, halk és hangosabb klíma. Az exkluzív darabok pedig akár a lakás ékkövei lehetnek.

Miskei Anita

Manapság egyre divatosabb a lakásokba szerelt klímaberendezés. Trendisége mellett praktikus is - állítják a szakemberek. Mint mondják, a nyári hőségben is pihentetőbb, kényelmesebb a klimatizált, 20-22 fokos lakásban. Falb Balázs klímaszerelő és -forgalmazó szakember úgy vélekedett, hogy egy ilyen műszaki berendezés kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni.

- Kétfajta klíma létezik, egyik az on-off, másik az inverteres készülék. Előbbi ki-be kapcsolgat, utóbbi pedig, ha eléri a kívánt hőfokot, visszaveszi a kompresszor fordulatát. Ezáltal a készülék akár 35 százalékkal is kevesebbet fogyaszt az elsőként említett típusnál, igaz ugyan, hogy drágább is. De azt is szem előtt kell tartani, mekkora helyiséget hűtenénk, milyen fekvésű a lakás, s az adott szobában van-e televízió, számítógép vagy hűtőszekrény, hisz ezek további hőterhelést adnak - mondta a szakember, aki szerint emiatt az áruházak kínálatában az olcsó készülékünkkel mellé is foghatunk.

A praktikusság mellett a szépségre is oda kell figyelni. Ha egy lakásba utólagosan szerelünk klímát, akkor választhatunk, vagy kábelcsatornában vezettetjük el a csöveket, vezetékeket, vagy pedig vésetünk. Falb Balázs elárulta, kábelcsatornát szinte minden színben lehet már kapni, de festhető is. A korábbi, viszonylag sablonos küllemű beltéri egységekkel szemben ma már választhatunk színes homlokpados darabot, vagy akár olyat, amelyikbe fotó, tükör helyezhető. Hangsúlyozta, persze a dizájn fontos, ha azonban beköszönt a nyár, s egy hétig legalább forró hőség van, az emberek klímavásárlásba fognak. A kevésbé előrelátóbbak az olcsóbb készülékeket keresik, melyekről érdemes tudni, a karbantartás hiánya, vagy a nem megfelelő beszerelés drága hibákat okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!