A kezünkben a teljes otthonunk

2020.10.17. 08:00

A kérdés az, vajon átvehetik-e az okosgépek a hagyományos eszközök helyét?

A 21. században szinte magától értetődő, hogy különböző készülékeket távolról vezérelünk a nálunk lévő kütyüinkkel. A világítás, a fűtés és akár a redőny szabályozása is a megoldható már a kanapéról is.

Héjj Vivien

Otthonunk mára szinte teljes egészében távirányíthatóvá vált

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A lakásban található eszközök szinte együtt élnek az ott lakó emberekkel. A rendkívül gyors technikai fejlődést néha nyomon követni is nehéz. Már nem azok az idők járnak, amikor csak a televízió távvezérelt, manapság ugyanis a lakás szinte minden szeglete felszerelhető okoseszközökkel.

A mobil- és vezeték nélküli internet segítségével az úgynevezett intelligens lakásokban a kényelem, a biztonság és az energiahatékonyság megteremtése érdekében mobilalkalmazás segítségével irányíthatják a csatlakoztatott eszközöket.

Az intelligens világítási rendszerek például észlelik, hogy a szobában vagyunk és a kinti fény függvényében szabályozzák a lámpákat.

Az ultramodern termosztátok az adott napszakhoz igazítják a hőmérsékletet, szellőztetnek és beállítják a páratartalmat. Elsőre talán mindez ijesztőnek tűnhet, hiszen gyakorlatilag ezek az otthonok szinte saját életet élnek, ám a kényelmet gyorsan meg lehet szokni. Nincs többé égve felejtett lámpa, ugyanis egyes rendszerek arra is képesek, hogy automatikusan lekapcsolják a szükségtelen fogyasztókat, így a kisebb energiafogyasztással a környezetet is óvhatjuk.

Az okostelefon GPS-adatait figyelve az intelligens rendszer képes gondoskodni arról is, hogy hazaérve kellemes meleg fogadja a lakókat. Az árnyékolók télen beengedik a fényt, míg nyáron kizárják a forró napsugarakat.

Az ingatlanok bekamerázása nem újkeletű dolog. A berendezés intelligens verziója arra is képes, hogy akkor is mutassa a kamera képét az okoseszközünkön, ha nem vagyunk otthon. A beleépített mozgásérzékelő jelzésre képet is készít arról, aki szeretne bejutni az otthonunkba, emellett képes megkülönböztetni a háziállat és a betörő motoszkálását. Mindemellett néhány ultramodern készülék az abnormális viselkedést is felismeri, így például jelzést ad, ha idős hozzátartozónk rosszul lesz.

Otthonunk mára szinte teljes egészében távirányíthatóvá vált
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fürdőszobában sem kell nélkülöznünk az intelligens berendezéseket. Néhány éve csodaszámba ment, hogy a mosógépeken be lehetett állítani, hogy mekkora késleltetéssel induljon el a kiválasztott program, így mire hazaérünk, már lehet is teregetni. Nos, az okosmosógépet már távolról is vezérelhetjük, indíthatjuk és késleltethetjük a programokat akár a munkából hazafelé menet.

A konyhát sem kerüli el a modern technika, ami elképesztő magaslatokban szárnyal. Az újítások eredményeként gőzölgő kávé várhatja reggel, hogy kibotorkáljunk a konyhába, ugyanis akár a kávéfőző is lehet távvezérelt. Ami talán minden képzeletet túlszárnyal, az az okoshűtő. Ez a berendezés képes felmérni a készleteket, elkészíteni a bevásárlólistát, de még akár recept­ötletekkel is szolgál azokból a hozzávalókból, amelyeket benne tárolunk. Az eszköz a „mit főzzek holnap?” kérdésre biztosan nem azt feleli: nekem mindegy. Természetesen számos előnye van ezeknek a rendkívül innovatív eszközöknek, hiszen maximális kényelmet nyújtanak a felhasználóknak, sok szempontból megkönnyíthetik a hétköznapokat. Nem utolsó szempont, hogy a pazarlás mértéke csökkenthető, ráadásul az otthonunkat minden eddiginél nagyobb biztonságban tudhatjuk.

A hétköznapi háztartásokba ezek az eszközök fokozatosan szivároghatnak be, tekintve, hogy jelentős anyagi befektetéssel jár egy-egy készülék beépítése még akkor is, ha hosszú távon jelentős pénzösszeget takaríthatunk meg a használatukkal. Az automata árnyékolók és redőnyök már egyre elterjedtebbek, ám a komolyabb automatizálás a legtöbb otthonban még várat magára. Ami viszont tény, hogy a jövő a távvezérelt okoseszközök használatában rejlik.

Egy-két évtizede senki sem gondolta volna, hogy a zsebünkben hordhatjuk az egész világhálót, így ha ezek az eszközök most még elképzelhetetlennek is tűnnek a gyakorlatban, lehet, hogy néhány év múlva már az életünk szerves részét képezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!