Fontos a jó választás

2020.05.24. 07:50

A kényelem és a praktikum a cél az íróasztal kiválasztásánál

Legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről, a megfelelő íróasztal kiválasztásánál a kényelem és a praktikusság háttérbe szoríthatja a dizájnt. Egy rosszul megválasztott darab hosszú távon az egészségünkre is negatívan hathat.

Héjj Vivien

A megfelelő íróasztal az egészségünk miatt is különösen fontos: a rossz testtartás könnyen hátfájdalmakat, gerincproblémákat okozhat

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mivel ez a bútordarab elsődlegesen nem dekorációs funkció­ja miatt kap helyet az otthonunkban, ezért számos más szempont figyelembevételével érdemes kiválasztani a megfelelő darabot. A munka és a tanulás elsődleges színhelyéül szolgáló íróasztal legfontosabb tulajdonságai a praktikusság, az ergonomikus kialakítás. Ha ezek valamelyike hiányzik, az nemcsak a munkánkban akadályozhat, de negatív egészségügyi hozadékai is lehetnek.

Az ideális magasság

A megfelelő darab kiválasztásának legfontosabb része, hogy az asztalnál ülve megfelelő testtartást vehessünk fel. Az ergonómia lényege, hogy az eszközök úgy idomuljanak használójukhoz, hogy a hatékonyság mellett az egészséges életmódot is szolgálják. Irodai tevékenység esetén az íróasztal átlagos magassága 72-74 centiméter legyen. A szabványokat figyelembe véve akkor a legideálisabb az asztal magassága, ha használója függőleges felkar és közel vízszintes alkartartással is kényelmesen tud dolgozni rajta.

A megfelelő íróasztal az egészségünk miatt is különösen fontos: a rossz testtartás könnyen hátfájdalmakat, gerincproblémákat okozhat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A magasság abban az esetben optimális, ha a hozzá tartozó széken ülve a szék karfájára helyezett karunk meghosszabbítása egybeesik az asztallappal. Az ülőhelyzet akkor megfelelő, ha talpunk teljesen leér a földre, a térdünk pedig körülbelül 90 fokos szöget zár be. Ha a szabványosnál magasabb asztalnál kell dolgoznunk, akkor a megfelelő lábtartás érdekében használjunk lábtartót. Gyermekek esetén praktikus megoldás az állítható magasságú asztallap, így a lurkó növekedésével az íróasztal mérete is változtatható. Egyes asztalok lapja dönthető, így segítenek, hogy a munkafolyamat során megfelelő testtartást vehessünk fel, így elkerülhetjük az órákig tartó görnyedést, ami hosszú távon hátfájáshoz és gerincproblémákhoz vezethet.

Kerekeken guruló fiókok

A rendszerezés szerepe a munkaasztal körül kimondottan fontos, hiszen bármilyen felesleges apróság könnyen elvonhatja a figyelmünket. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb dekorációs apróság vagy iratkupac legyen körülöttünk, mert mindezek könnyen kizökkenthetnek minket a munka világából. Csak azokat a dolgokat tároljuk az asztalon, melyekre az éppen aktuális munkafolyamat során feltétlenül szükségünk van, legyen az néhány toll, jegyzettömb vagy néhány dokumentum.

A legjobb megoldás, ha olyan bútort választunk, melyben van néhány beépített fiók, esetleg polc, így minden olyan holmit, amire nincs szükségünk, rendszerezetten tárolhatunk, ráadásul kéznél lesznek akkor is, ha használnunk kell azokat.

A bútorkínálat ma már jelentősen túlmutat a hagyományos megoldásokon. A modern stílus kedvelői pél­dául választhatnak üveglappal rendelkező darabot, emellett az asztallaphoz rögzített, függesztett polcok egyszerre praktikusak és stílusosak. Ha az asztalunk nem rendelkezik beépített tárolórésszel, a mobilitás jegyében jó választás a kerekeken guruló fiókszekrény. Ezt kényelmünknek és hangulatunknak megfelelően elhelyezhetjük a számunkra ideális helyen.

Polcból lett íróasztal

A kreatív megoldásokat az íróasztalok világában sem kell nélkülöznünk. A barkácsolás szerelmesei a dolgozósarok kialakításakor is kezükbe vehetik a fúrót és a kalapácsot, ugyanis az igazán egyedi és személyre szabott megoldások akkor születnek meg, amikor magunk hozunk létre valami újat. A legegyszerűbb megoldások egyike, ha egy régi, elhasználódott asztallapot felújítunk. Fessük le ízlésünk szerint, vagy őrizzük meg az eredeti szépségét, a fából előbújó repedéseket, és csupán csak felületi kezelésnek vessük alá a „bútorrészletet”. Nincs is más teendőnk, mint a falra rögzíteni az asztal lapját, és máris kész a munkafelület.

Ki gondolná, hogy egy polc asztalként is funkcionálhat? Válasszunk egy nagyobb méretű, falra szerelhető polcot, és a szokásosnál lejjebb, a számunkra ideális magasságban helyezzük el, így kiválóan funkcionálhat asztallapként is. Ezt követően szerezzünk be néhány fiókos tárolót vagy irattartót, és máris nekiállhatunk a munkának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!