Otthon

2011.03.29. 09:35

A jó szekrény mindent elnyel

Székesfehérvár - Ilyenkor tavasszal a rendes háziasszonyok átválogatják a család ruhatárát: a téli holmik a szekrény mélyére kerülnek... A legtöbb családban ilyenkor vetődik fel, hogy kevés a tárolóhely.

Gábor Gina

 

Hogyan válasszunk az otthonunkba igazán  praktikus szekrényt, és  ami a bútorok megjelenését illeti, mi a legújabb divat?  Erről kérdeztük Kranauer Ildikót,  a Domos bútorbolt tanácsadóját:
- Manapság a fiatalabb korosztály igyekszik úgy berendezni a lakását, hogy legyen egy olyan helyiség,  ahol a ruhák nagy része tárolható. Emellett pedig arra törekednek, hogy a nappali berendezése  minél  szellősebb legyen: az váljék a társasági élet központjává, ott legfeljebb a könyvek meg a szórakozató elektronikai készülékek kapnak helyet. A kisebb lakásokban nincs lehetőség  gardróbszoba kialakítására: ezért aztán a ruhák tárolását a hálószobákban oldják meg.  Az elmúlt időszakban megjelentek azok a gyártók, amelyek képesek egyre szélesebb igényekhez alkalmazkodni:  olyan méretű szekrényeket is készítenek, amelyek könnyedén beilleszthetők egy-egy panellakásba is, és rengeteg holmit elnyelnek.
Néhány éve  még főleg hatalmas akasztós szekrényeket kínáltak: ma ügyelnek arra, hogy a gardróbszekrények egyharmad része polcos legyen - mondja Kranauer Ildikó és hozzáteszi: a kisebb hálószobákban a legpraktikusabb a tolóajtós szekrény lehet. Ha azt választjuk,   nem kell a szekrényajtó megfelelő nyitásához szükséges hellyel számolnunk. Ami a külső megjelenést illeti: a szekrények többsége bútorlapból készül, de olyan színekben és felületekkel,  amelyek nagyon  hasonlítanak a természetes fához. A bútorlapot más anyagokkal is kombinálják, korábban szívesen  használtak jókora -  olykor egy-egy egész ajtót borító - tükrös felületeket, ez manapság teljesen háttérbe szorult. Inkább a festett üvegfelületek, a króm és a fém betétek alkalmazásával teszik  a bútor megjelenését könnyedebbé, elegánsabbá.
Ha a hálószoba túlságosan szűkös, de nem akarjuk a nappaliban elhelyezni a tárolóbútorokat, megoldás lehet, ha franciaágy helyett egy kétszemélyes, kinyitható kanapét használunk.

Az ideális gardróbszekrény legalább 60 centiméter mélységű.  Azt persze, hogy milyen széles legyen,  a szoba méretei határozzák meg. Egy legalább 250 centiméter széles, 2 méter magas gardróbszekrény már két felnőtt ember teljes ruhatárát képes elnyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!