padló és szőnyeg

2021.03.06. 15:00

A jó hőérzet is fontos szempont

A megfelelő padlóburkolat kiválasztásakor az esztétika mellett a kényelem is fontos szempont, no és persze az sem mindegy, hogy a véletlenül kiömlő folyadékot mennyire lenne macerás összetakarítani.

Héjj Vivien

A fehér szőnyeg nem éppen a tartósságáról híres, viszont kellemes hőérzetet ad

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Építkezésnél vagy felújításnál fontos kérdés, hogy a hálószobába milyen burkolat kerüljön, hiszen a komfortérzetünket is jelentősen meghatározza, milyen burkolatra érkezik a talpunk az ébredés utáni percekben. Alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk a hálószobába szánt burkolatokat: lehet az padlószőnyeg vagy kemény burkolat – jellemzően laminált padló.

Ha fontos számunkra a jó hőtartó képesség, akkor egyértelműen a padlószőnyeg az ideális választás. Mivel a szőnyeg leszigeteli a padlót, az adott helyiség még a téli hidegben is kellemesebb hőérzetű marad, puhasága lényegesen jobb komfortérzetet biztosít.

Főként a társasházakban élőknél fontos, hogy a léptek minél kevesebb zajt hozzanak magukkal. Ezt számításba véve, szintén a szőnyeg a nyerő választás, mivel elnyeli a lépések hangját, így nem kell lábujjhegyen közlekednünk akkor sem, ha vékonyak a falak.

Az anyagiak minden felújításnál fontosak, így ha a költségek lefaragásáról van szó, még egy jobb minőségű szőnyeg beszerzése is jóval olcsóbb, mint a kemény padlóburkolat.

A fehér szőnyeg nem éppen a tartósságáról híres, viszont kellemes hőérzetet ad
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ellene szóló érvek táborában első helyen áll a takarítás nehézsége. A szőnyeg ugyanis mélyen magába szívhatja a port, ráadásul ha véletlenül kiömlik valamilyen folyadék, azt is azonnal beszívja, így annak nyom nélküli eltávolítása nem kis feladatot jelent.

A kemény burkolat – készüljön kőből vagy fából – szinte mindig szebb és mutatósabb, mint egy szőnyeg, ennek okán növeli is otthonunk értékét, így ha eladásra kerül a sor, a minőségi burkolatokért magasabb árat is kérhetünk. A burkolatok ezen fajtái rendkívül strapabíróak, így nem kell a csere miatt aggódni. Egy jól megválasztott és karbantartott darab több mint tíz évet is kibír, így a szőnyeghez képest lényegesen hosszabb az élettartama. Mindemellett ha bármi folyadék kerül rá, azt néhány mozdulattal feltörölhetjük, és nyomtalanul eltüntethetjük.

Ellenük szól, hogy a fából készült darabok kényesek, a megfelelő karbantartás nagyobb odafigyelést igényel. Habár hosszú távú befektetés, e burkolatok viszonylag drágák, így meg kell gondolnunk, melyik mellett tesszük le voksunkat. A hőszigetelő képességük kevésbé jó, lényegesen hidegebb, mint a szőnyeg, a papucs használata szinte kötelező – főleg télen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!