mire figyeljünk?

2019.10.05. 15:00

A hőszigetelés szezonja elérkezett

Hőszigetelésen gondolkodik? Nem csoda, most van szezonja.

S. Töttő Rita

kanapé

Forrás: shutterstock

Szeptember és október között végzik leggyakrabban a hőszigetelési munkálatok nagy részét. Ám aki előrelátó volt, már idejében lefoglalta a szakembereket a munkálatokra. Aki nem, megeshet, hogy nem talál időre szakit.

● 2020-tól szigorodnak a hőtechnikai előírások. Az uniós irányelveknek megfelelően Magyarországon is változnak az energetikai szabályozások, amelyeknek érdemes utánanézni! A „közel nulla” energiafogyasztási szint elérése az unió célja, melyet 2020 végéig minden uniós tagállamban be kell vezetni. A kivitelezőknek ezekre már most érdemes felkészülniük felújítás, építkezés során.

● A hőszigetelő anyagok kiválasztásakor érdemes tájékozódni a hőszigetelő képességről, páraáteresztő képességről, tartósságról, valamint a vízállóságról is. Ár-érték arány kalkulálásakor pedig érdemes a hosszú távú megtérülést is beleszámolni. Nem mindig a legolcsóbb hőszigetelő anyagokkal járunk ugyanis a legjobban – a drágábbak energiahatékonyabbak is. Ez pedig kevesebb fűtési és hűtési költséggel is jár.

● A homlokzati hőszigetelés kiválasztásakor – hangsúlyozza például az ÚjHáz Centrum szakértői csapata – érdemes figyelni a vastagságra: a polisztirollapok a rendszer központi elemei, amelyeknek legalább 20-30 centiméter vastagságúnak érdemes lenniük. Ezzel már a magasabb energetikai szabványoknak is megfelelnek.

● Ezeknek a lapoknak a színe is jelentőséggel bír – a különböző terekre más-más típus javasolt. Ebben azonban a szakemberek segítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!