Célt adhat a takarítási világnap

2020.09.19. 07:50

A hatékonyság érdekében szánjunk elég időt minden helyiség rendbetételére

A takarítás világnapja jó apropó arra, hogy az őszi nagytakarítással egybekötve az otthonunkat és annak közvetlen környékét is rendbe szedjük.

Héjj Vivien

Egy alapos nagytakarítás során elképesztő mennyiségű szeméttől tudunk megszabadulni

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Világnapokból nincs hiány, szinte minden napra jut legalább egy. Aki szeret ezen alkalmakról megemlékezni, esetleg csatlakozni egy-egy mozgalomhoz, annak ezen a hétvégén sem kell visszafognia magát, ráadásul most az otthonunk is hálás lesz a megmozdulásért.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1992-ben hirdette meg először a takarítási világnapot azzal a céllal, hogy a kezdeményezéshez csatlakozók minden év szeptemberének harmadik szombatján tisztítsák meg, tegyék rendbe környezetüket, életterüket. Ma már világszerte mintegy 35 millióan csatlakoznak évről-évre ehhez a megmozduláshoz. Szemetet szednek, szelektálnak, takarítanak, gardróbot és garázst selejteznek, eladományozzák felesleges, ám még mások számára hasznosítható holmijaikat.

Természetesen nem kell erre az egy napra világmegváltó tervekkel készülni, hiszen ha mindenki csak a saját környezetére szentel a szokásosnál nagyobb figyelmet ezen a napon, máris nagy előrelépések tehetőek. Ráadásul az ősz beálltával az esedékes nagytakarítás is egybeköthető a világnap „megünneplésével”. Ha ezt a tevékenységet ki szeretnénk bővíteni, akkor lépjünk ki egy kicsit az otthonunk kényelméből, és a házunk körül is szedjük össze az eldobált szemetet, a feleslegessé vált, régóta őrzött, ám semmire sem való, sufniban tárolt kacatokat, és váljunk meg ezektől a holmiktól.

A négy fal közötti teendőket is időzíthetjük erre a hétvégére, hiszen otthonunk rendezettsége és folyamatos tisztán tartása jó a közérzetünknek, de az egészségünket is támogatja. Mivel ez egy hosszadalmas munkafolyamat, fontos, hogy megfelelő öltözékben kezdjünk neki, valamint a balesetek elkerülése érdekében viseljünk olyan cipőt, amelyben nem csúszunk el a nedves padlón. A vegyszerek miatt ajánlott a gumikesztyű használata is.

A nyár végével az életmódunkban is számos változás bekövetkezik, így az őszi nagytakarítás jó alkalmat ad a sérült vagy hosszú ideje használaton kívüli dolgok, eszközök összegyűjtésére, elkülönítésére. Válogassuk ki a lomtalanítás során elszállítandó holmikat és azokat, melyeknek akár egy bolhapiac alkalmával valaki még jó hasznát vehetné. A takarítási feladatokat csak a rendrakást követően kezdjük el. A saját munkánk segítése érdekében a konyhapulton és a nyitott polcokon a lehető legkevesebb eszközt hagyjuk kint.

Egy alapos nagytakarítás során elképesztő mennyiségű szeméttől tudunk megszabadulni
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A felületek csíkmentes tisztítása érdekében használjunk mikroszálas kendőt. Ezzel nem csupán a vegyszerek mennyiségén spórolhatunk, hanem a vízzel fellazított makacs szennyeződéseket is gyorsan eltávolíthatjuk. A vizes helyiségekben elmaradhatatlan munkaeszköz a szivacs, ami segít a karcmentes tisztítási munkák elvégzésében. Az üvegeket és a tükröket a vegyszeres tisztítást követően töröljük szárazra papírtörlő vagy újságpapír segítségével, így cseppmentes és ragyogó végeredményt érhetünk el.

A munkákat érdemes részfeladatokra felosztani, így garantáltan nem marad el semmilyen fontos teendő. A takarítás során szinte elkerülhetetlen a vegyszerek használata, azonban a környezetünk védelmének jegyében kísérletezhetünk alternatív megoldásokkal is. Az ételecet és a sütőpor keveréke például remek vízkőoldó, valamint a lerakódott szennyeződésekkel is megbirkózik. Emellett a só és a szódabikarbóna is segítőtársunkká válhat.

Ami a tennivalók sorrendjét illeti, állítsunk fel egy számunkra ideális sorrendet, és helyiségenként jelöljük ki a teendőket. A rendrakás, az ablakpucolás, a porszívózás és a portalanítás szinte minden helyiségben az elvégzendő feladatok listáján szerepel. Érdemes a szobákkal kezdeni, ezt követi a konyha és a kamra, majd végül a fürdőszobával és az egyéb tárolóhelyiségekkel zárjuk a nagytakarítást. A nagytakarítás alkalmával szánjunk időt és energiát az olyan felületek tisztítására is, melyek a rendszeresen elvégzett takarításból gyakorta kimaradnak. Töröljük le a szekrények tetejét, a könyvespolcok belsejét, a lámpabúrákat és a csempéket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!