Anyagok és praktikusság kettőse

2019.04.03. 15:30

A felületek minősége hosszú távon meghatározza például a takaríthatóságot

Laminált, fa vagy műanyag? Inox, kerámia vagy gránit? Korántsem mindegy, hogy milyen anyagok kerülnek a konyhába. A választás nem csak pénztárca kérdése – az is lényeges, hosszú távon mi válik be a gyakorlatban.

S. Töttő Rita

A csapok, mosogatók és csepegtetők anyaga ízlés kérdése is

Fotó: Shutterstock

Az, hogy milyen anyagból készül a konyhabútor, főképp anyagi kérdés, ez vitathatatlan. A legolcsóbb lamináltak inkább „kirakatkonyhába” jók, mert ahol gyakran főznek, ott sok a pára, melynek hatására könnyebben tönkremegy a laminált felület – az élek mentén feldagadhat. Tisztíthatóság szempontjából a műanyagos felületek talán a legpraktikusabbak. A fa, amely drágább és szebb, azonban könnyebben elszíneződhet, nehéz letakarítani róla a zsírt, és rendszeresen kezelni kell. A modern, fényes felületek pedig végképp inkább címlapra valók, mint valódi családok otthonába – nehéz a foltmentes takarítása, és könynyen karcolódik. A konyha

pultok tervezésekor érdemes nemcsak felülre, de alulra is hőálló műanyag bevonatot kérni, ha előre tudjuk, hogy mosogatógép kerül alá. A fólia megvédi a felületet a párától.

A csapok, mosogatók és csepegtetők anyaga ízlés kérdése is
Fotó: Shutterstock

Kérdés szokott lenni a mosogató és csepegtető felülete: inox, gránit vagy kerámia? A gránit érdes, matt felület, amely manapság nagyon divatos, sokan szeretik, mert a vízkő nem látszik meg rajta. Viszont hosszú távon foltosodik, az érdes felületet ugyanis nehéz takarítani. Elegáns megoldás még a kerámia, ami viszont törékeny, egy több kilós, nehéz tárgy ráejtésekor lepattanhat róla egy darab. Az inoxot a vízfoltok miatt nem szeretik a háziasszonyok, ellenben hosszú távon is tartós, és aki rálel a megfelelő takarítási technikára, folt- és törésmentes anyagra számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!