felületkezelés

2021.08.28. 15:00

A bútoroknak is jár a felfrissülés

Lakk, lazúr, olaj vagy pác – ezek mindegyike alkalmas arra, hogy a kissé megkopott kerti bútorokat újjá varázsolja. A fabútorokon az erős napsütés és az eső is nyomot hagy.

Héjj Vivien

Kerti bútorainkon bizony nyomot hagyhat az erős napfény, így érdemes felületkezelni őket

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

Habár az indián nyár lehetősége még előttünk áll, az előrejelzések szerint egyelőre nem kell újabb hőhullámra számítanunk. A napozóágyak és a napernyők megpihenhetnek. A nyári hónapokban észrevétlenül is több időt töltünk a szabadban, magunkba szívjuk a nyári illatokat, és hagyjuk, hogy a Nap melengető sugarai színezzék bőrünket.

Amíg mi boldogan sütkérezünk a nyári melegben, addig kerti bútorainkon bizony nyomot hagyhat az erős napfény és az eső. Ami a fából készült, természetes anyagú darabokat illeti, azok a kiszáradás hatására zsugorodni kezdenek, míg a megnövekedett nedvességtartam táguláshoz vezet. Mindezek elkerülése érdekében nem elhanyagolható a rendszeres időközönként megismételt felületkezelés.

Kerti bútorainkon bizony nyomot hagyhat az erős napfény, így érdemes felületkezelni őket
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

Az asztalokat, székeket először alaposan takarítsuk le. A zöldes algafoltok eltávolítására használhatunk gyökérkefét és klóros oldatot. Mindezek után finom szemcséjű dörzspapírral szálirányban csiszoljuk át a bútorokat, és máris jöhet a festés.

Népszerű a lazúr, ám nem mindegy, milyet használunk! Érdemes figyelembe venni a fa minőségét és jellegét is, vásárlás előtt a legbiztosabb szakértő segítséget kérnünk a megfelelő alapanyag kiválasztásához. A vastaglazúr vízzáró réteget képez a bútoron, ezért elsősorban az időjárásnak kevésbé kitett, mérettartó faszerkezetre ajánlott. A vékonylazúr ezzel szemben mélyebben beszívódik a fa pórusaiba, a fizikai hatások ellen – víz, szél, napsütés – is kellő védelmet biztosít.

Kevésbé elterjedt felületkezelési anyag az olaj, pedig szép, matt felületet képez. Előnye, hogy jobban megmarad a fa természetessége, és padlón, illetve más faszerkezeteken is alkalmazható. A pác visszaadja az anyag eredeti színét, de nem védi azt, így utána még lakkal, vastaglazúrral vagy viasszal kell kezelni a bútor felületét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!