Szenvedélyünk a gyep

2022.04.30. 16:30

Virtuális közösség a szép gyepért

Szellőztetés, gyakori nyírás, szükség esetén felülvetés – ez a titka az egészséges, tömött gyepnek Figder-M. Gábor szerint. Az elmúlt két évben – a pandémiának és a közösségi médiának köszönhetően – egy ország ismerte meg a szakembert, aki főállásban pályamester-gyepszakértő Szombathelyen. Lapunknak arról mesélt: szorgalmas munkával szebb lehet a füvünk, mint a szomszédé.

Cseh-Egyed Bernadett

Figder-Molnár Gábor pályamester és pázsitszakértő tanácsa: válasszunk a szükségleteinkhez, a gyepes területünk méretéhez alkalmazkodó fűnyírót

Forrás: Cseh Gábor / Vas Népe

A kert és a növények iránti szeretetét nagyszüleitől kapta, már óvodáskorában kertésznek készült. Végül tájépítőként végzett, sokáig kertépítőként dolgozott, tíz éve pedig pályamester. Tanult Angliában, gondozta a füvet a Groupama Arénában (Budapest), immár csaknem öt éve pedig a Haladás Sportkomplexumban és az Illés Akadémián teszi ugyanezt.

A koronavírus-járvány idején érte a felismerés: hirtelen sokan a kertjükbe szorultak és rájöttek, eddig nem foglalkoztak vele, és segítségre szorulnak, a közösségi médiában pedig bejegyzésről bejegyzésre terjednek a szakmailag kifogásolható javaslatok, ötletek. Akkor határozta el, létrehoz egy csoportot azzal a céllal, hogy megalapozza a hazai gyepkultúrát. A Szenvedélyünk a gyep elnevezésű virtuális közösségnek ma már közel 28 ezer tagja van.

– Ez az a hely, ahol, ha füvet nyírsz december 23-án, csak annyit kérdeznek a többiek: hány centire vágtad? – jegyzi meg Figder-M. Gábor, aki azt vallja: néhány alapvető ajánlást betartva rövid időn belül látványosan szebb lesz az otthoni gyepünk.

Az április a renováció, köznyelven a szellőztetés ideje. A télről a földön maradt elhalt fűszál rontja a talaj szellőzését, valamint a víz és tápanyag bejutásának esélyét. Ezért legalább ilyentájt ajánlatos összeszedni a leveleket, elhalt növényi részeket, de jó, ha ősszel is megismételjük a műveletet. A következő fontos lépés a tápanyag-utánpótlás: minél hosszabb hatástartammal rendelkező tápot választunk, annál jobb. A szakember felhívja a figyelmet: vannak gyengébb és professzionális típusok is, minden esetben fontos azonban, hogy ne kézzel szórjuk el a tápanyagot, használjunk szórókocsit. Általában egy négyzetméterre 30–45 gramm között van az ideális mennyiség, tenyerünk mérete nem erre van kalibrálva.

Figder-M. Gábor a felülvetéssel kapcsolatosan hangsúlyozza: ez mindig opcionális. Ha úgy ítéljük meg, hogy a gyepünk jó, dús, felesleges időt és pénzt fordítani rá. Ha azonban szükségét érezzük, fajtaazonos magot használjunk.

© Cseh Gábor
A kiválasztott fűmagkeveréket vetés előtt keverjük össze homokkal 
Forrás: Cseh Gábor / Vas Népe

A nyírással kapcsolatban azt tapasztalja: sokan sem a rendszerességre, sem a magasságra nem figyelnek, holott ez nagyon fontos a végeredmény szempontjából. Szerinte házi körülmények között a 35–45 milliméter közötti tartományban kell tartani a gyep magasságát – ettől lesz sűrű, tömött és nem utolsósorban gyommentes a pázsit. A heti kétszeri nyírás rövid időn belül minőségi változást hoz. Ha tudjuk, hogy ezt biztosan nem tudjuk tartani, legalább hétnaponta vágjuk a füvet, de ebben az esetben a szálak ne legyenek alacsonyabbak 5-6 centiméternél. Ezzel a módszerrel tartható az egyharmados szakmai ajánlás is, ami a gyakorlatban azt jelenti: soha ne nyírjunk többet a gyep hosszának egyharmadánál. A tavasz ideális időszak a hajtásrendszer átalakítására, most érdemes bevezetni az új nyírási szokásainkat – hívja fel a figyelmet a szakember.

Ne túl gyakran, de alaposan – tömören ez a tanácsa az öntözéssel kapcsolatban Figder-M. Gábornak. Azt mondja, májusban általában hetente kétszer elegendő meglocsolni a füvet, a melegebb hónapokban már minden második nap szükséges lehet. Fontos, hogy egy-egy locsolás alkalmával sok vizet juttassunk a talajra, hogy a mélyebb rétegbe szivárogjon a víz, mert ha csak a felszínt öntözzük meg, az lényegében olyan, mintha nem csináltunk volna semmit. Elpárolog, és a növény nem tudja hasznosítani. Valójában a locsolások alkalmával csendes esőt kellene szimulálnunk, lehetőleg reggel, vagy a tűző nap után úgy, hogy a víznek még legyen ideje felszáradni. A gombás betegségek ugyanis éjjel fejlődnek ki, „üzemanyaguk” pedig a nedvesség.

– Vannak nagyon jó minőségű, de nagyon drága alapanyagok. Közhely, de a gyepápolásra különösen igaz: az alázatos munka és az odafigyelés sok mindent tud helyettesíteni – vallja Figder-M. Gábor, vagy ahogyan sokan ismerik: Mr. Pitch, a gyepszakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!