Egyedi dekorációk

2022.04.09. 17:00

A fosszíliáktól a mandalákig: látványos, igényes felületek készülnek a mészkő-márvány őrleményekkel

Varjas Judit ismert díszítőfestő és iparművész munkáival lapunk olvasói már találkozhattak. Írtunk Judit alpakka és üveg ékszereiről, festett strucctojásairól, valamint a Halas lépcsőről, amely a Malom-tó partjának egyik éke a városban.

Tóth B. Zsuzsa

és közösségi épületekben is. A tapolca-diszeli művelődési ház falán hatvan négyzetméternyi felületet fednek a fosszília- és mandalaminták

Forrás: Archív

A tapolcai alkotó nevét munkái az országhatáron túl szintén ismertté tették. Judit mostanában belső tereket is dekorál, a tőle megszokott igényességgel, szépérzékkel dolgozik falfelületek egyéni díszítésén, dekorfalak készítésén. A belsőépítészeti különlegességnek számító, egyedi falfelületek elkészítéséhez a legmodernebb anyagokat, eszközöket szerzi be. Azok egyes gyártóinak ka­talógusaiban szerepel, ez munkájának jelentős el­ismerése.

Varjas Judit egyedülálló technikával készíti a dekorfalakat, amelyek igen divatosak ma az otthonokban, hotelekben és közösségi épületekben is.
Forrás: Archív

Judit monumentális dekorfalat készített például a székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban, több falrészt dekorált az alsóörsi Hotel Mayerben, majd a veszprémi Mayer Hostelben, de találkozhatunk dekor­falával a veszprémi Pizzaparkban is. Legutóbb pedig egy dombóvári, majd egy nagykanizsai családi ház nappaliját tette különlegessé.

 

A tapolca-diszeli Csobánc Művelődési Ház majdnem hatvan négyzetméteres egyik belső falfelületét ugyancsak egyedi technikával dekorálta. Az eredmény szemet gyönyörködtető, és ami leg­alább ennyire lényeges: tartós. Munka közben beszélgettünk Judittal, aki vallotta, hogy egy alkotó számára szár­nyakat adhat, amennyiben a megrendelőtől szabad kezet kap. Ennek megfelelően kezdett dolgozni Diszelben is párja, Mészáros János segítségével.

 

Forrás: Archív

 

Ahogy tőle megszokhattuk, Judit kézzel, különféle, speciális glettvasakkal hordta fel a fosszíliákra, mandalákra emlékeztető és különféle stencilekkel készített mintákat. A különböző méretű, forma­világú mintákat egymással összedolgozta. A modern, kiváló tulajdonságokkal rendelkező ásványi, mészkő-­márvány őrleményt, olasz de­korglettet, fémes, szemcsés dekorfestékeket több rétegben vitte fel a korábban már előkészített felületre. Háromdimenziós alkotás született így, amely a teljes száradás, majd a sorjázás, csiszolás, finomítás után kapott színeket és további dekorációs elemeket. A bézses-drappos, barna és aranyszínű árnyalatok uralják a falat, és első pillantásra napkorongokra emlékeztetik a szemlélőt. Aztán közelebbről nézve előbukkannak a barokkos ornamentikák, leveles, csipkés és kígyóbőr minták. A várható igénybevétel miatt a padlótól egyméteres magasságig szolidabbak a minták, magasabban azonban erősödik a háromdimenziós hatás. Az anyaghasználatnak, illetve a technikának köszönhetően ellenálló, mosható felület készült.

 

A diszeli alkotás öt nap alatt készült el, napi több mint tíz-tizenkét órás munkával. A megrendelő a fal és a minták színéhez igazodó falikarokat választott, amelyek csak még jobban erősítik a különleges látványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!