Mi a hirtelen jött népszerűség oka?

2022.03.05. 15:00

Az eddig ismert talán legzöldebb megoldás a napelem

Az elmúlt években egyre gyakrabban látni napelemmel felszerelt tetőszerkezetet. De mi lehet a hirtelen jött népszerűség oka? Mit tudnak, amiért ennyien rászánják magukat a beszerzésükre?

Déri Brenda

A megyében is egyre több napelem jelenik meg

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Való igaz, hogy a napelem nem az olcsóbb környezettudatos megoldások között szerepel. Ennek ellenére nagyon sokan választják ezt a módszert az energiatakarékosabb háztartás fenntartása érdekében.

 

Talán az egyik legnagyobb előnye, hogy a kezdeti anyagi ráfordítás után folyamatos passzív bevételi forrást teremt, hiszen egyből termeli az energiát. Így felszerelése és beüzemelése után elköszönhetünk a havi villanyszámláktól, mivel a szolgáltatónak elég évente egyszer leolvasnia az órát, megállapítania a megtermelt és az elfogyasztott mennyi­séget.

 

Emellett a házunkban található összes elektromos készülék működtethető az általa megtermelt energiával. Az sem számít, ha esős vagy borongós az idő, ugyanis még ekkor is termel valamennyi elektromos energiát. Nem fogyhat el, és a hatékonysága sem csökken az évek során. Nincs károsanyag-kibocsátása, tiszta energiából fedezi az energiaszükségletet. Ezentúl gyakorlatilag bárhol alkalmazható – egyedül a ház tájolása nem elhanyagolható tényező.

 

Ami a napelem átlagos élettartamát illeti, ez akár 25 év is lehet, karbantartási és tisztítási költségei pedig elenyészők. A jelenlegi álláspont szerint napjaink egyik legzöldebb megoldása arra, hogy biztosítsuk az elektromosenergia-szükségletünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!