Frissen Fejérből

2022.01.09. 17:30

Lehet-e okosabb nálunk a házunk?

Az okosórák, okostelefonok, intelligens kávégépek vagy akár az okos villanykapcsolók világában könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy azt gondoljuk, ha telefonról tudjuk a lakásunk gépeit irányítani, akkor okosotthonunk van. Pedig ehhez azért sokkal több kell.

Budai-Horváth Anett

A lakás gépeit tabletről is szabályozhatjuk, de az igazi okosotthon maga állítja be a különféle paramétereket

Forrás: Illusztráció: Kallus György

A háttérben figyel és tanul a szokásainkból, majd elvégzi helyettünk a mindennapok dolgait, anélkül hogy figyelmeztetnünk kellene rá. Olyan lesz az életünkben, mint egy láthatatlan társ, aki gondoskodik majd a kényelmünkről, akkor, amikor nekünk szinte még eszünkbe sem jut, hogy mire is van szükségünk – ezt várják a legtöbben az igazi okosotthontól. 

Az okosotthon agya valójában egy központi vezérlőegység, amelyhez csatlakoznak mindazok a funkciók és gépek, berendezések, amelyeket a lakás tulajdonosa okosítani szeretne. A különböző funkciók a központi rendszer segítségével tudnak kommunikálni egymással. Ennek köszönhető, hogy a lakás például gondoskodik róla, hogy reggel halk zenére ébredjünk, és az alváshoz ideális 19-20 fok helyett már 22 fok körüli kellemes meleg legyen az épületben. Kisétálunk a fürdőszobába, és a funkciók közötti kommunikációnak hála, egyből meleg víz folyik a csapból abban a pillanatban, hogy megnyitjuk azt. 

Annyira megszoktuk az apróbb kényelmetlenségeket, a hétköznapok monoton szokásait és tevékenységeit, hogy talán fel sem vetődik bennünk, mennyire más életet élhetnénk, ha az otthonunk irányítását és az afeletti kontrollt kiadhatnánk a kezünkből egy olyan „partnernek”, amely minden pillanatban az igényeinknek megfelelően cselekedne. Az ilyen, chipek által vezérelt élettérnek rengeteg előnye van. Az első, ami eszünkbe jut, és talán a legnagyobb, az, hogy jobb életminőséget kaphatunk. Mindenki képes különbséget tenni egy olcsó, kényelmetlen ülőgarnitúra és egy ergonomikus kanapé között. Az utóbbi, amellett hogy ellátja az alapfunkcióját, az átgondolt dizájnnak köszönhetően figyel a kényelmünkre, hogy ne fájduljon meg a hátunk, ha sokat ülünk rajta, s várhatóan tovább is bírja a gyűrődést, mint olcsó társa. Ugyanez igaz az okosotthonrendszerekre is, a fejlesztői mindent megtesznek, hogy az emberi igények alapján optimalizálják a ház működését, hogy az számunkra maximális kényelmet biztosítson. 

Egyre több ilyen ingatlan épül Magyarországon is: költségesebbek ugyan, mint a hagyományos lakóházak, ellenben hosszabb távon megtérülő befektetésként tekinthetünk rájuk. Lényegesebb azonban ma már figyelembe venni a divatos megoldások mellett azt is, hogy leendő okosotthonunk környezettudatos, és az optimalizált működésnek köszönhetően jóval kisebb az energiafelhasználása, mint egy hagyományos épületnek. A legfontosabb, hogy mindenképpen keressünk egy szakértő csapatot, akik az elejétől kezdve segítenek minden szükséges eszközt, „okosítható” gépet kiválasztani, s akik majd megtervezik az életritmusunkhoz és a házunkhoz megfelelő szolgáltatásokat, és a kezdetektől végigkísérik a kivitelezést egészen a befejezésig. Ezek a napi rutinok egyediek, hiszen mindannyian más-más ritmusban éljük az életünket. Éppen ezért elengedhetetlen az egyedi koncepció kidolgozása!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!