Frissen Fejérből

2021.11.01. 08:00

Neves díjat nyerhetett el Nagylók

A község nemrég elnyerte az Agrárminiszté­rium díját falu kategóriában a Virágos Magyarország verseny keretén belül.

Déri Brenda

A Csicsergő Óvoda és Bölcsőde előtt is virágba borult a terület

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A verseny célja, melyre évente megközelítőleg 300 település nevez be, a zöldterületek növelése, a fásítás és a parkosítás. A környezetszépítés mellett az ott élőket összefogásra, közösséggé szerveződésre ösztönzik, mellyel nemcsak önmagukat építik, hanem az életminőségüket is magasabb szintre emelik. Ahogy az feljebb is olvasható volt, ennek egyik remek példája Nagylók esete, ahol a virágosítást elsősorban a falubeliek végzik, ingatlantulajdonosok, civil szerveztek, vállalkozások és az önkormányzat.

A Csicsergő Óvoda és Bölcsőde előtt is virágba borult a terület
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A lakosság saját elképzelése szerint virágosítja, gondozza a saját portáját, míg a közterületek virágosításában, gondozásában mindenki részt vesz. Ez utóbbi területek virágosításában aktív résztvevő a Nagylóki Faluvédő Egyesület, az idősebb korosztály és néhány önkéntes. Ezeket a közterületeket közösen jelöltük ki, hogy a fenntartás egész évben megvalósítható legyen. A kiültetésre kerülő egynyári virágokat pedig a helyben működő szociális szövetkezet neveli – fogalmazott a helyi polgármester, Tóth József, illetve azt is hozzátette, hogy a közterületeken sétálva olyan virágokkal találkozhatunk, mint a bársonyka, ezüstlevél, kakastaréj vagy a vinka. Ezen túl igyekeznek újabb és újabb növényeket telepíteni, hogy változatosabbá és színesebbé tegyék Nagylók összképét.

A községben több helyen létesítettek fasorokat és zöldterületeket, köztük egy nagyobb kiterjedésű parkot is, utóbbihoz egy külsős kertmérnök segítségét is igénybe vették a tervezési folyamatok és a megvalósítás során. Azonban magát a kivitelezést, azaz a fásítást, virágosítást és az utómunkákat, gondozást szintén a lakosság végzi. A legtöbb utcarészletnek van „gazdája”, aki ezeket a munkálatokat végzi.

A Virágos Magyarország díjazott udvarrésze, ugyan már kissé ősziesen
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ami a versenyt illeti, a Virágos Magyarország hivatalos internetes oldalán a Nagylóki Start Szociális Szövetkezet által működtetett Gazdasági Porta parkosított udvarrészlete látható, ami a szövetkezeti dolgozók érdeme. Itt részben évelő virágok, cserjék kaptak helyet, részben pedig szintén egynyári virágokat ültettek el. Utóbbiakat a szövetkezet a saját virágárudájából biztosítja.

– A helyben bevezetett Virágos Magyarországért – Virágos Nagylókért környezetszépítő programnak is jelentős szerepe van a szemléletformálásban, azonban ebben még szeretnénk fejlődni. Köszönet a lakosság környezetszépítéshez való viszonyulásához, és gratulálok az Agrárminisztérium díjához – egészítette ki gondolatait a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!