Frissen Fejérből

2021.10.23. 12:00

Kupakokból díszes cserép

Sokaknak csak szemét, míg mások jótékony célok miatt gyűjtik a kupakokat. Mit kezdjünk az összegyűlt, feleslegessé vált kupakokkal? Adunk néhány ötletet.

Héjj Vivien

Némi kreativitással sokrétűen felhasználhatjuk a műanyag és fémkupakokat

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kis kerek záróeszközök – műanyag vagy fém – kreatív folyamatok alkotóelemeként is használhatók, mutatós, hasznos otthoni kiegészítőket, dekorációs tárgyakat készíthetünk belőlük. Kül- és beltérre, konyhába vagy szobába is kerülhet egy-egy kupakos különlegesség.

Végtelen variációs lehetőség rejlik a poháralátétek készítésében. Választhatjuk azt a verziót, hogy egyszerűen csak egymáshoz ragasztjuk a kupakokat – lehetőség szerint vízálló ragasztóval – és máris kész az alátét. Készíthetünk kör, háromszög vagy négyzet alakú alátétet, egyszínűt, mintásat, tarkabarkát. Ilyen célra a mintákkal ellátott fém kupakokat is felhasználhatjuk. Ez esetben érdemes kissé kilapítani a kiválasztott darabokat, majd műanyag vagy üveglapok közé tenni őket, így a végeredmény tartósabb, és a fém okozta sérülések is elkerülhetők.

A virágcserepek és kaspók dekorálására is alkalmasak a műanyag darabok. Szorosan egymáshoz illeszkedve ragasszunk a kissé kopott cserepekre színes kupakokat. A térbeli hatást keltő alkotások kül- és beltéren is otthonunk vidám kiegészítői lehetnek.

Némi kreativitással sokrétűen felhasználhatjuk a műanyag és fémkupakokat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Unalmas a tükör egyszínű, helyenként lepattogzott kerete? Fémkupakokkal könnyedén új külsőt kölcsönözhetünk a sokat látott daraboknak. Ha azonos színű – például arany – kupakokat ragasztunk a keretre, azzal elegáns, letisztult hatást kelthetünk, míg a változatos színű és mintájú darabokkal vidám és bohókás tükörkeretet hozhatunk létre.

Szintén a fémdarabokat használhatjuk szélcsengő készítéséhez: lógassuk le a kapcsokkal, fémkarikákkal egymáshoz rögzített kupakokat egy konzervdobozról vagy egy fémszűrőről, és kész is vagyunk. Arra érdemes vigyázni, hogy olyan helyre tegyük a zajkeltő szélcsengőt, ahol a szomszédokat nem zavarja, illetve a panelházak erkélyein is érdemes óvatosan bánni a hangkeltő eszközökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!