Frissen Fejérből

2021.09.11. 11:00

Hol tároljuk növényeinket, ha teli az ablakpárkány?

Ha már teljesen tele van az ablakpárkány, és minden négyzetcentiméteren virágcserepek sorakoznak, ideje új helyet keresni kedvenc növényeinknek. Beltéren a könyvespolc teteje, az udvaron a régi létra is tökéletes alternatíva.

Héjj Vivien

A lebegő polcok praktikus és dekoratív tárolók – akár a növényeknek is

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Számos kutatás rávilágított már, a növényeknek nem csak dekorációs szerepük van, hiszen megannyi jótékony hatással bírnak. Egyes fajok nyugtatóan hatnak az elmére, tisztítják a levegőt, szabályozzák a páratartalmat, és mindezek összességével kellemes, otthonos légkört teremtenek. A jázmin illata például segíti az összpontosítást, míg a gar­dénia az álmatlanság enyhítésében tesz jó szolgálatot. A vitor­la­virág és az aloe vera javítja a beltéri levegő minőségét, megkönnyítve ezzel a légzést és a levegő tisztítását. Ez a néhány egyszerűnek tűnő példa is rámutat arra, miért is jó, ha növényekkel díszítjük környezetünket kül- és beltéren egyaránt.

Egy régi kettes létra is virágtartóvá avanzsálhat

Mindezek ellenére azonban sokszor fejtörést okoz, hogy hová is tegyük a cserepes jószágokat. Legtöbben, főleg a kisebb lakásban élők az ablakpárkányt részesítik előnyben, hiszen így juthatnak legkönnyebben természetes fényhez a zöldellő, időszakosan virágba boruló növények. Mondanunk sem kell, hogy az ablakpárkány kapacitása is véges, ráadásul az sem komfortos, ha minden egyes szellőztetésnél át kell rendeznünk a lakást, lepakolni a virágokat, majd szellőztetés után visszarendezni.

A lebegő polcok praktikus és dekoratív tárolók – akár a növényeknek
is
Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Akkor mégis hová tegyük kedvenc virágainkat?

Ha megtelt az ablakpárkány, vagy szeretnénk egy kis helyet felszabadítani az ablak körül, jó alternatíva a könyvespolcok és a szekrények teteje. Ide akár futónövényeket is tehetünk, gyönyörűen mutatnak majd a szekrény oldalát beborító levelek és virágok. Szintén praktikus és dekoratív virágtartókká válhatnak a fali lebegő polcok, melyek mérettől függően akár öt-hat cserepes növénynek biztosíthatnak megfelelő közeget. Ilyenformán a bútorok közti üres teret is kihasználhatjuk, egy álló virágtartó relatíve kevés helyet foglal, mégis kényelmesen elfér rajta akár fél tucat virág is. Ha kültéri megoldásokban gondolkodunk, kicsit tágabbak a lehetőségeink. Ekkor már virágtartóvá avanzsálhat akár egy rég nem használt kettes létra is. Akár felújítás nélkül, a maga természetes valójában elláthatja új funkcióját. A létra fokai tökéletes helyet biztosítanak a cserepes, kaspós virágainknak egyaránt. Mint arról már jelen rovatunkban is olvashattak, a régi kerékpárok is gyakorta változnak virágtartókká, így lesznek egyszerre otthonunk szép és hasznos kiegészítői. Hasonlóképp egy régi, fából készült pad vagy egy egyszerű raklap is tökéletesen funkcionál virágtartóként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!