az eszközökön nem érdemes spórolni

2021.08.07. 15:00

Az előkészületek is nagyon fontosak, ha magunk szeretnénk újraszínezni falainkat

A szép és tartós végeredmény érdekében az előkészületekre is időt kell szánni. Falfestés előtt a kisebb-nagyobb hibák kijavításáról sem feledkezhetünk meg!

Héjj Vivien

Falfestési kisokos: a festés során mindig tartsuk be a dobozon jelzett száradási időt és a hígítási arányokat

Fotó: Illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vannak, akik az állandóságban hisznek, a megszokott színek és formák hívei, míg mások rendre szeretik változtatni otthonuk hangulatát. Ennek egyik lehetősége a falszínekben rejlik, a sötét és a világos árnyalatok váltakozása frissességet hoz bármely helyiségbe. Ha magunk állunk neki a munkálatoknak, érdemes megfogadni néhány tippet a szép és tartós végeredmény érdekében. Hogyan fogjunk hozzá?

Először is mérjük fel a festeni kívánt területet, írjuk össze a tennivalókat. Szükséges a falfelület javítása vagy csak a színre kell koncentrálni? Ha az ajtókra és az ablakokra is ráfér a felújítás, érdemes a falfestéssel egyidejűleg ezeket is beiktatni.

A pazarlás és az anyaghiány elkerülése érdekében, mielőtt a boltok polcairól leemeljük álmaink árnyalatát, számoljuk ki pontosan, mennyi festékre van szükségünk. Mérjük le a festendő falak teljes területét, szükség esetén vonjuk ki a nyílászárók által elfoglalt területet. Gondoljuk át, hogy az adott felületekre hány réteg festéket szeretnénk felvinni, ennek alapján határozhatjuk meg pontosan a szükséges mennyiséget.

Falfestési kisokos: a festés során mindig tartsuk be a dobozon jelzett száradási időt és a hígítási arányokat
Fotó: Illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az anyagbeszerzésnél ne csak a festékre koncentráljunk, lehetőség szerint lista alapján vásároljunk, így a festés során biztos, hogy minden kellék kéznél lesz. Mire lesz szükség? Az alapvető eszközök a falfesték mellett: festéktálca, lehúzórács, festőhenger, kisebb és nagyobb ecset, takarófólia, maszkolószalag, tisztítóeszközök. Ha a fal előzetes javításra szorul, akkor mindezek mellett a glettanyag, a spakli és a csiszolópapír beszerzéséről sem feledkezhetünk meg.

Festés előtt minden bútort és mozgatható elemet távolítsunk el a munkaterületről! A padlót és a szobában lévő berendezéseket takarófóliával védjük, az ajtó- és ablakkereteket, villanykapcsolókat és konnektorokat pedig ragasszuk le maszkolószalaggal!

A munkálatokat – ha szükség van rá – a gletteléssel kezdjük. Miután a hibákat kijavítottuk és a felületet simára csiszoltuk, érdemes a falakat portalanítani, hiszen csak egyenletes alappal érhetünk el tartós és szép végeredményt. Az egyenetlen felületet finom szemcséjű csiszolópapírral a padlótól a mennyezetig függőlegesen kell lecsiszolni.

 

A fedőfesték felvitele előtt a mélyalapozásra is érdemes időt és energiát szánni, ennek köszönhetően a festékréteg megfelelően és egyenletesen tapad, a fal nedvszívóképessége is optimális lesz, ráadásul a glettelés nyomai sem ütnek majd át a frissen színezett falon. Ehhez használhatunk fehér vagy színezett – a fedőfesték színéhez hasonló – mélyalapozót.

A festés során mindig tartsuk be a dobozon jelzett száradási időt és a hígítási arányokat. Ha tehetjük, minél hosszabb ideig szellőztessünk a frissen festett helyiségben! Ha túl hamar állunk neki a második festékréteg felhordásának, akkor előfordulhat, hogy a végeredmény hibás és csúnya lesz a nedves falréteg miatt. A festés során először kenjük le az adott fal éleit, majd lássunk hozzá a teljes felület lekenésének, így az ecsettel és a hengerrel festett felületek könnyebben összemosódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!