Szép otthon

2021.06.05. 14:00

Milyen az ideális, divatos nappali?

A jól berendezett nappali titka, hogy több olyan funkciót is magában foglal, amelyek elkülönülnek a pihenő- vagy éppen a munkaövezettől. A nappali lényege persze – ahogy azt a neve is mutatja – a fény, amely meghatározó tényező: abból a szempontból is, hogy mit hová teszünk ebben a helyiségben.

S. Töttő Rita

A nappali egy olyan hely az otthonunkban, ahol akár vendéget fogadhatunk, akár leülhetünk pihenni a hosszú munkanap után

Fotó: Shutterstock

A kisebb lakóterekben szinte már luxus a nappali fogalma, mégis nagyon fontos, hogy mindenhol legyen egy olyan tér, ahol akár vendéget fogadhatunk, akár leülhetünk pihenni a hosszú munkanap után. A lényege a kényelem és a funkcionalitás: vagyis egy olyan hely létrehozása a cél, amely a használók, a lakók számára teszi könnyebbé a lakásban nappal eltöltött időt.

Vannak alapvető „sablonok”, amelyek mentén egy nappalit ki szoktak alakítani: dohányzó- vagy kínálóasztal, kényelmes heverő, fotel vagy kanapé, olvasólámpa a legfontosabb bútordarab, ami jellemzi. A kisebb terekben ezeket az alapfelszereltségeket kombináltan is lehet alkalmazni: egy kihúzható kanapé például éjszaka lehet ágy, egy kínálóasztal, ha megfelelően magas, átalakulhat étkezővé. Egy kisebb laptopasztallal kiegészülve pedig akár dolgozószobává is avanzsálhat a terület.

A nappali legfontosabb fényforrása az ablak, amely meghatározó tényező az elemek elhelyezése tekintetében. Az ablak közelében érdemes elhelyezni a több fényt igénylő funkciókat: beszélgetősarok, étkező- vagy családi asztal, ahol a gyerekek rajzolhatnak, leckét írhatnak, a szomszédasszony elfogyaszthatja a kávéját, és ahol összegyűlhet a kisebb-nagyobb család is. Az ablak közelében érdemes elhelyezni a fényigényes növényeket is, amelyek kifejezetten feldobják a nappalik miliőjét is. Ha van még hely, vagy ha nincs olyan nagyobb asztal a nappaliban, ahol összejönnek az emberek, akkor a „fényigényes” hobbitevékenységek helyszíne lehet az ablakközeli tér: olvasósarok, kanapé, sakk­asztal, játszósarok és társai. Az ablakkal szemben érdemes elhelyezni az olyan funkciókat, amelyekre szintén jó, ha „vetül a fény”. Ilyen a könyvespolc – már ahol manapság még van ilyen – vagy a dísztárgyakat tartalmazó rendszer (vitrinek, polcok, komódok), festmények, poszterek, képek a falon, s minden olyan elem, aminek a „megtekintése” természetes fénynél érvényesül igazán. Nos, ezek közé semmiképpen nem tartoznak a képernyők (televíziók, monitorok, számítógépek, laptopok). A nappali elektronikus elemeit mindenképpen olyan falon vagy sarokban helyezzük el, ami nem az ablakkal szemben található. Ennek egyszerű oka van: a kép­er­nyőre vetülő nappali fény megnehezíti a felület láthatóságát, illetve az elektronikus eszközöknek nem tesz jót, ha túl hosszú ideig éri őket a napfény.

A nappali egy olyan hely az otthonunkban, ahol akár vendéget fogadhatunk, akár leülhetünk pihenni a hosszú munkanap után
Fotó: Shutterstock

A nappali stílusa már nem funkcionális, hanem stílusbeli kérdés: berendezése előtt érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy mi a cél? Hosszútávon is ízléses tér berendezése vagy valami olyan, ami szezononként változtatható, esetleg az egyediség érzetét kelti? Ennek megfelelően lehet letisztult, fehér vagy világos alapokon nyugvó nappali, skandináv elemekkel vagy klasszikus, esetleg természetes – vidékies vagy vintázs – hatású. Kedvelt, tartós és stílusos az ipari dizájn is, melyben a fém és a fa elemei keverednek főleg. A kontrasztos hatásra törekvők szívesen választják a fekete-fehér vagy a kék-narancs megjelenését – akár a falakon, dísztárgyakon, huzatokon, függönyökön is. A lehetőségek tárháza végtelen, egy a lényeg: kerüljük a harsány, giccses hatást, a túl erőteljes eklektikát, mert hosszútávon az ilyen enteriőrökben a lélek nem megnyugszik, hanem inkább még jobban felpörög.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!