tavaszváró

2021.04.02. 15:00

Húsvét környékén virágzik a nárcisz

Nem véletlenül a tavaszi idény egyik legkedveltebb virága a nárcisz, hiszen kertben, kaspóban, vagy vágott virágként is nevelhetjük. Gondos odafigyeléssel sokáig élvezhetjük a látványát és az illatát is.

Héjj Vivien

Citromsárga színben is találkozhatunk a hagymás növénnyel

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

A nárcisz a tavasz eljövetelének szimbóluma, citromsárga, fehér vagy narancssárga virágai a hosszú tél után igazi fel­üdülést adnak a szemnek és a kertnek is. Jellemzően húsvét környékén nyílik, ezért gyakran húsvéti virágként említik.

Az amarilliszfélék közé tartozik, és közel huszonnégyezer hibridje van. Ez a szám minden évben további kétszázzal gyarapszik. A legtöbb kertészetben számos típusát megtaláljuk, ezek jellemzően formájukban, nagyságukban vagy színükben térnek el egymástól.

Citromsárga színben is találkozhatunk a hagymás növénnyel
Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

A hagymákat ideális esetben ősszel, az első fagyok megjelenése előtt kell elültetni, így a későbbi erős fagyok sem okoznak kárt a növényben. A hagymákat 10-15 centiméter mélyre ültessük, minden darab után hagyjunk körülbelül 15 centiméter távolságot.

A kerti nárciszokat csak akkor szükséges öntözni, ha nagy szárazság van. A kaspóban nevelt virágok azonban igénylik a rendszeres folyadékpótlást, főleg virágzás idején. Elvirágzás után csak akkor vágjuk le a hervadt részeket, miután azok már teljesen bebarnultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!