Csak vízzel, szappan nélkül

2021.04.24. 09:00

A kávéfőző tisztasága a lefőtt kávé aromájára is hatással van

A kávé már évszázadok óta az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk, sokan el sem tudják képzelni a napindítást egy csésze forró fekete nélkül. De vajon a kávéfőző tisztítását is kellő odafigyeléssel végzik?

Héjj Vivien

Ha naponta használjuk, hetente egyszer érdemes elöblíteni a jó öreg kotyogóst Fotó: Nagy Norbert

Van, aki tejjel issza, sokan cukorral vagy édesítővel teszik igazán tökéletessé. Sokan az instant verziókat részesítik előnyben, míg mások a hagyományos, kotyogósban készült kávéra esküsznek.

Nos, mi most utóbbit vesszük górcső alá. Azt tudták, hogy a rossz vagy egész egyszerűen csak nem megfelelő tisztítás akár a kávé ízére is hatással lehet? Mi lehetne nagyobb csalódás a kora reggeli órákban, mint amikor a jól megszokott aromák helyett egy furcsa fekete löttyöt kell kortyolnunk?

A kotyogós kávéfőzőről érdemes tudni, hogy nem ajánlott mosogatógépben tisztítani, mert könnyen károsodhatnak az alkatrészei, ezért érdemes mindig a kézi mosogatást preferálni. Ha napi rendszerességgel használjuk az eszközt, akkor legalább heti egyszer szükséges egy gyors öblítés forró vízzel. Ekkor az alsó és felső részeket, valamint a szűrőt is érintenie kell a forró víznek.

Ha naponta használjuk, hetente egyszer érdemes elöblíteni a jó öreg kotyogóst Fotó: Nagy Norbert

Ezenfelül havonta egyszer ajánlott egy alaposabb, minden részletre kiterjedő tisztítás, hogy megőrizzük eszközünk jó állapotát és a kávé aromáját, ugyanis az eltömődött szűrő vagy a lerakódott vízkő eredménye nem megfelelő minőségű kávé lehet.

A nagygenerál során teljesen szereljük szét a főzőt, a tömítést is vegyük ki, majd minden részét áztassuk néhány percig forró vízben. Ezután szappan vagy mosószer használata nélkül egy szivacs segítségével mossuk át alaposan az alkatrészeket. Konyharuhával töröljük szárazra az alkatrészeket, majd szabad levegőn hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjon.

A még alaposabb tisztítás érdekében 1:8 arányban hígított ecetet is használhatunk. Egy rongy segítségével dörzsöljük át alaposan az alkatrészeket az ecetes folyadékkal. Ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk a szelep eltömődését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!