a fagyok után nekifoghatunk

2021.02.20. 14:00

Már télen is elkezdhetjük a kertrendezést

A kertrendezést az enyhe idő beálltával már elkezdhetjük. A szerszámok megtisztítását és az előző év lehullott leveleinek összeszedését nem érdemes sokáig halogatni.

Héjj Vivien

A kerti eszközök tisztítását nem érdemes halogatni

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Habár most még nem érezzük, az elkövetkező hetekben az előrejelzések szerint újra kellemes időjárási körülményekben lehet részünk. Az első meleg napsugarak megjelenése felüdülést hozhat a hobbikertészek számára is, hiszen az első kiskerti teendőket már most elvégezhetik, ezzel is hangolódva a közelgő tavaszi hónapokra.

Bár alapvetően az őszi ­teendők közé sorolandó, sokan hajlamosak elodázni a kerti szerszámok alapos megtisztítását, pedig a hatékony munkához elengedhetetlenek a megfelelően karbantartott eszközök. Egy életlen metszőollóval akár kárt is tehetünk növényeinkben, éppen ezért rendkívül fontos, hogy megtisztítsuk, megjavítsuk azokat a szerszámokat, amelyeket rendszeresen használunk a kerti teendők elvégzésekor. Ide tartozik többek között a metszés során használt olló megolajozása, meg­élezése. Ezenkívül érdemes ellenőrizni a slagokat, a csatlakozókat és a kerti csapok állapotát.

A gyepgondozást már ebben az időszakban elkezdhetjük. Ha ősszel nem szedtük össze a lehullott faleveleket, akkor legyen ez az első teendők egyike, gereblyézzük össze az ősz maradványait! A fűnyírással még érdemes várni, ebbe csak akkor vágjunk bele, ha a fűszálak legalább öt centiméteresre nőttek, illetve amikor már véget ért a fagyokkal teli időszak.

A kerti eszközök tisztítását nem érdemes halogatni
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Amikor már nem fagyott a talaj, távolítsuk el az ágyásokból a tavalyról megmaradt virágszárakat, lehullott szirmokat, ellenkező esetben ugyanis a nedves talajréteg alatt elrohadhatnak az új hajtások. A gazoktól – csalán, pitypang, zsurló – is érdemes megszabadulni.

A jó termőtalajnak bizony szüksége van a gondos előkészítésre is. Az ágyások földjét érdemes mielőbb fellazítani, hiszen így tud majd rendesen szellőzni, továbbá az esővíz eljuthat a mélyebb rétegekbe is. Miután felástuk az ágyásunkat, 2-3 centiméter vastagon szórjunk komposztot a talajra, ezzel ugyanis rengetek plusz­tápanyagot juttathatunk a majdani termőföldbe.

A metszés elengedhetetlen a fák és a bokrok számára.

A visszavágásnál mindig tartsuk szem előtt az adott növény egyéni igényeit, egyes fajtáknál – például a mogyoró – néha a régi, vastagabb ágakat is ajánlott levágni. Ami biztos, hogy a fagykárt szenvedett ágaktól, növényi részektől mindenképp meg kell szabadulnunk, viszont egyes esetekben a fagykár jelei csak később jelennek meg, így az ágakat érdemes áprilisban újra átvizsgálni. A gyümölcsfák metszését ajánlott márciusra időzíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!