Tavasz a lakásban

2021.02.11. 16:00

Cserépbe zárt illatok – A jácint varázslatosabbá teszi otthonunkat

Elsődlegesen tavaszi virágként titulálják, de cserépbe ültetve élénk színével és csodás illatával február derekán is otthonunkba csempészi a jó időt.

Héjj Vivien

A kertbe kiültetve új erőre kaphat a jácint

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Nincs annál kellemesebb, mint amikor belépünk az otthonunkba, és csodálatos virágillat csapja meg az orrunkat. A jácint alapvetően a kerti dísznövények táborát erősíti, de méretének köszönhetően – 10 és legfeljebb 30 centiméter között lehet a teljes magassága – a lakásban, cserépbe ültetve is jól érzi magát. A kis termetű növény szárain harangszerű, finom illatot árasztó virágok bújnak ki a bimbók rejtekéből.

Évelő, hagymás növény, ezért már ősszel érdemes kerti földdel töltött cserépbe helyezni a hagymáját úgy, hogy a csúcsából körülbelül 1 centiméter kilátszódjon. Az első hajtások megjelenéséig sötét, hűvös helyen tartsuk, majd fokozatosan szoktassuk a természetes fényhez, melegebb helyekhez.

A kertbe kiültetve új erőre kaphat a jácint
Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Ami a tárolást illeti, egyaránt kedveli a napos, világos és a fényárnyékos helyeket. A fűtési szezonban tartsuk távol a fűtőtesttől. A rendszeres öntözést is igényli, azonban vigyázzunk, mert a túlságosan nedves talajban a virághagyma károsodhat, rothadásnak indulhat. A földje mindig legyen egy kicsit nyirkos. Ennek érdekében alulról öntözzük, így a cserép alatti tálcából megfelelő mennyiségű nedvességet szívhat magába.

Miután elvirágzott, várjuk meg, amíg teljesen elszárad, ezt követően vágjuk le a növény részeit. Virágzás után kiültethetjük a kertbe, ahol új erőre kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!