Nem csak az esztétikai élményt rontja a falon

2021.01.15. 15:15

Az egészségünkre is veszélyes a penészgomba

A penészedés nem ritka jelenség, sokan rendszeresen küzdenek a problémával. Miért alakul ki? Hogyan lehet megelőzni és miként tudjuk kezelni? A bolti szerek mellett a házi praktikák is hatékonyak.

Héjj Vivien

Hőmérséklet és pára – a gond forrásai lehetnek

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A penész amellett, hogy csúfítja a lakást, még egészségtelen is. Tévedés lenne azt gondolni, hogy a penészgombák csak a lelakott, elhanyagolt ingatlanok falain terjeszkednek. Az új építésű lakásokban ugyanúgy megjelennek, főleg akkor, ha nincs lehetőség természetes szellőztetésre, netán rosszul szigeteltek a falak.

Alapvetően két fő oka van a penész kialakulásának. Az egyik a fal alacsony felületi hőmérséklete, a másik pedig a magas páratartalom.

Előbbi kialakulásának egyik oka, ha a helyiségben nem fűtünk eléggé. Erre az egyetlen megoldás, ha rendszeresen fűtjük a szobát és nem hagyjuk teljesen lehűlni. Ez bizony azt eredményezi, hogy a fűtésszámla megemelkedik, de mérlegeljünk: hosszú távon a penész és az általa okozott kár eltávolítása legalább annyi költséget magával hozna, mint amennyit a fűtés elvisz.

A hőhidak szintén kedveznek a penészgombáknak. A hőhíd olyan felület, aminek a környezeténél jobb a hővezető képessége, emiatt télen jobban lehűl. Ez penészt okozhat a helyiség sarkainál, kiszögelléseinél és a szerkezeti elemek egymáshoz kapcsolódásakor. A megoldás a hőhidak minimalizálásában rejlik, ennek eszköze pedig a hőszigetelés.

Hőmérséklet és pára – a gond forrásai lehetnek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A vizes fal problémája szintén az alacsony felületi hőmérsékletre vezethető vissza, ugyanis a szigetelési problémák miatt a falazat folyamatosan vizet szív fel a talajból, és így az átnedvesedett falak sokkal jobban kihűlnek. A megoldás jelen esetben is a szigetelésben rejlik.

Mint említettük, a penész kialakulásának másik fő oka a szoba magas páratartalma. Ennek forrása lehet többek között az olyan alapvető emberi folyamat is, mint a légzés és az izzadás, de az okok közé sorolható még a főzés, a ruhaszárítás, a takarítás is, emellett pedig a nyitott égésterű tüzelőberendezések – mint például a gázbojler – szintén növelik a páratartalmat. A jó hír, hogy ennek csökkentésére két megoldás is létezik: az alapos és rendszeres szellőztetéssel megelőzhető a nemkívánatos penészfoltok kialakulása, valamint a páramentesítő készülék használata is segíthet a probléma megelőzésében.

Ha már megtörtént a baj, és megjelentek a penészfoltok, akkor is van megoldás. A boltokban kapható szerek után is nyúlhatunk, de a házi praktikákat is érdemes kipróbálni. A só, az ecet, a teafaolaj, a szódabikarbóna és a citrom egyaránt hatékony segítséget nyújtanak a penészfoltok kezelésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!