Adventre koszorút és grincsfát

2020.12.15. 20:00

Tudják, honnan erednek a különböző karácsonyi díszek? Kegye Krisztina lakberendezővel beszélgettünk

Másfél hét van karácsonyig. A legtöbben már biztosan piros, zöld, arany- és ezüstszínekbe öltöztették a lakásukat és kitették az ilyenkor szokásos díszeket is. Előkerült az adventi koszorú, az adventi naptár, a grincsfa vagy a diótörő. De tudják-e, honnan erednek ezek, és van-e divat a karácsonyi díszítésben?

Borsányi Bea

Kegye Krisztina az édesanyja által készített mézeskalács dísszel

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A tél az ősszel beérett és összegyűjtött dióból készült sütemények időszaka. A diót viszont meg kell törni felhasználás előtt, amire igen régóta használnak diótörőt. A ­figura karácsonyi népszerűsége Hoffmann 1892-ben megjelent Dió­törő és egérkirály című meséjének köszönhető, aminek története karácsony éjszakáján kezdődik. Népszerűségét később Csajkovszkij híres balettjének sikeres amerikai bemutatói növelték tovább – ismertette a beszélgetés elején az egyik, ma is sokat használt figura történetét Kegye Krisztina lakberendező, akivel sárkeresztesi otthonában beszélgettünk.

Csokoládé vagy bibliai üzenet a naptárban

A diótörő bábukra nem mellesleg a szerencse szimbólumaiként tekintettek, amelyek védik a családot, elűzik a gonosz szellemeket. Épp ezért gyakran adták őket ajándékba és a karácsonyfa alá is bekerültek. A világi eredetű diótörő figurával ellentétben a díszek egy része az egyházból származik, s míg a katolikus egyház igyekezett a templom falai között tartani Jézus születésének ünnepét, addig a reformáció ezt is közkinccsé tette. Az első adventi koszorút egy misszióalapító német evangélikus lelkész készítette 1839-ben egy gyermekotthonban. Azon a koszorún még 24 gyertya volt és mindennap új gyertyát gyújtottak meg: 20 piros gyertya jelképezte a hétköznapokat, 4 fehér pedig az advent vasárnapjait. Az adventi koszorú ma ismert formája, amelyen már csak a vasárnapi gyertyák maradtak meg, az első világháború után alakult ki. Szélesebb körben aztán az 1930-as években terjedt el, de nálunk jellemzően csak a rendszerváltást követően. Kegye Krisztina azt is megjegyezte, ma már az adventi koszorúk is követik a divatot, számos alapanyagból, változatos színekben és stílusban készülnek.

Kegye Krisztina az édesanyja által készített mézeskalács dísszel
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A mézeskalácssütésnek igen régi gyökerei vannak Magyarországon, ám a karácsonyhoz kötődő süteménysütés – akárcsak a karácsonyfa-díszítés – német hatásra jött divatba. Állítólag egy 19. századi német édesanyának köszönhetjük az adventi kalendáriumot is, amely ugyan nem dísznek indult, de mára – köszönhetően a változatos készítési formáinak – a várakozás napjainak egyik elmaradhatatlan eleme lett. Itthon a 20. század elején jelentek meg az első darabok, és olyan is akadt, amelyiknek ablakai mögül az apró csokoládék helyett mindennap egy bibliai üzenet került elő.

Az adventi koszorú számos formában és anyagból készülhet, de sokan a hagyományosat szeretik
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fentiekkel ellentétben viszonylag új divat a grincsfa, más néven manófa, amely úgy néz ki, mint egy összekötözött karácsonyfa, lefelé lógó csúccsal. Theodor Seuss Geisel írta 1957‑ben a Grincs című mesekönyvet, ám a grincsfát csak a belőle készült 2018-as animációs film hozta divatba. S ha már a divatnál tartunk, a lakberendező azt is elmondta, szinte minden lakberendezési irányzatnak megvannak a maga karácsonyi díszei a természetes anyagokból készültektől a fém- vagy dróttárgyakig bezárólag. Ezzel egyidejűleg viszont ismét hódítanak a klasszikus, igazi üvegből fújt figurák és karácsonyfadíszek is.

Karácsonyt mindenhova!

– A fa díszítésében ismét trendi a „vegyes”. Néhány éve nagy divatja volt az egyszínű fának, sokan kizárólag arannyal, ezüsttel vagy pirossal díszítettek. Most viszont visszatérünk a színes, változatos figurákat és eltérő anyagokat felvonultató díszítéshez – mondta Kegye Krisztina, aki végül arról is beszélt, hogy a hagyományos lakásdíszítésen túl egyre többen vannak, akik kifejezetten karácsonyi függönyöket, székruhát, terítőt, asztali futót, párnákat, sőt akár komplett kanapéhuzatot varratnak, így fokozva a várakozás izgalmát, az ünnep hangulatát. Otthonunk vagy karácsonyfadíszeink egy részét persze mi magunk is elkészíthetjük. A hűvös, sötét napok kiválóak arra, hogy szabadidőnkben kézműveskedjünk. A kreatívboltokban és a nagyáruházakban ma már szinte minden elérhető, amire ehhez szükségünk van. Ha megjött a kedvük, ne fogják vissza magukat! Van még majdnem két hetük karácsonyig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!