Világos falszín, nyugodt légkör

2020.07.25. 15:00

A bútorok mennyisége is meghatározza adott helyiség hangulatát

A harmonikus és nyugodt összhatás megteremtése érdekében fordítsunk figyelmet a fal színe mellett a bútorok elrendezésére és a megfelelő dekorációs elemek kiválasztására is.

Héjj Vivien

A nappali központi helyisége a lakásnak

Fotó: shutterstock

A nappali általában az otthonunk azon része, ahol a szabad időnket töltjük, lepihenünk egy hosszú nap után, vagy a hozzánk érkező vendégeknek kínálunk helyet. Mindezek alapján rendkívül fontos, hogy a helyiség kikapcsolódásra és társasági életre alkalmas legyen. A stílus lehet modern vagy minimál, visszafogott vagy bohém, a lényeg, hogy számunkra nyugalmat és kényelmet sugározzon. Ehhez érdemes néhány dolgot figyelembe venni a helyiség berendezésének tervezésekor.

A falak színe alapvetően meghatározza egy adott enteriőr hangulatát. A zöld és a kék szín nyugtatóan hat, míg a sárgás árnyalatok felvidítják a teret, a bézs pedig kényelmet sugároz. A helyiség méretével is trükközhetünk így, hiszen a világos árnyalatok nagyobbítják, a sötétek karakteresebbé teszik, optikailag szűkítik a teret. Bár divat mostanában, hogy színben harmonizáló, egységes anyagok, bútorok alakítsák otthonunkat, ám ha mindennek ugyanolyan színe van, az rideg és unalmas hatást kelthet, ezzel szemben a túl sok különböző stílus alkalmazása sem ajánlott, hiszen ez könnyen káoszhoz vezet. A nappali berendezésénél érdemes figyelmet fordítani arra, hogy az uralkodó szín egy természetes és visszafogott árnyalat legyen. Emellett azért a dekorációs elemekben visszaköszönhet néhány harsányabb, erőteljesebb árnyalatú darab.

A nappali központi helyisége a lakásnak
Fotó: shutterstock

A megfelelő fényforrások használatával rengeteget javíthatunk a nappali hangulatán, így ha a helyiség fekvéséből vagy méretéből adódóan kevesebb fényt kap, a lámpákkal harmonikus környezetet teremthetünk. A mennyezeti lámpán kívül – amely akár csillár is lehet – jól mutatnak a funkcionálisabb darabok, mint az asztali, az álló- és a falilámpák. Egy-egy színes égővel hangulatos dekorációs elemekké válhatnak az izzótestek. A díszítés tekintetében a visszafogottság a legjobb alternatíva. Az évek alatt rengeteg szuvenírt, kisebb kacatokat, dísztárgyakat felhalmozunk, ám nem érdemes ezek mindegyikét a polcokon tárolni. Amellett, hogy a takarítási folyamatot is megnehezíti, zsúfolt hatást eredményez. A legjobb, ha kiválasztjuk a kedvenc darabjainkat, és azokat helyezzük előtérbe.

A fali képek tekintetében ha több darabot helyezünk el a helyiségben, az sokkal harmonikusabb hatást kelt, mintha csak egyetlen alkotást vagy fényképet akasztunk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!