Érdemes felfrissíteni otthonunkat

2020.03.15. 07:10

Újra eljött a nagytakarítás ideje

Március beköszöntével ismét eljött a tavaszi nagytakarítások időszaka. Sokak számára kínkeservesnek tűnik a feladat, ám az új évszak eljövetelével mindenképp érdemes az otthonunkat is „újjá” varázsolni és felfrissíteni.

Héjj Vivien

Haladjunk szobáról szobára, és legyünk igazán alaposak a nagytakarítás során!

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A tavasz érkezése magával hozza a szelektálás, rendszerezés, takarítás időszakát is. Egy kiadós nagytakarítás az otthonunk mellett a lelkünket is felfrissítheti, hiszen mi lehetne jobb érzés, mint a tiszta, rendezett lakás látványa? A munkafolyamat a megszokott rendszerességű takarításhoz képest több időt és energiát vesz igénybe, ám a végeredmény mindenképp megéri a fáradozást. Tulajdonképpen miért is jó egy nagytakarítás? Ilyenkor időt szánunk arra, hogy azokat a dolgokat is portalanná, tisztává varázsoljuk, amelyekre a hétköznapokban talán kevesebb fi gyelmet fordítunk. A munkafolyamat lehetőséget ad arra is, hogy a legutóbbi nagyobb lélegzetvételű rendszerezés óta felhalmozott dolgokat szortírozzuk.

Az alaposság kedvéért a művelet során érdemes helyiségenként haladni, tetszőleges sorrendben. Az alapos takarítás nulladik feladata a megfelelő tisztítószerek és eszközök beszerzése. Ehhez számos lehetőség áll rendelkezésünkre. Találunk helyiségekre és eszközökre vagy bútorokra specializálódott szereket is. A környezettudatosság és az egészség jegyében választhatunk akár bio, alkoholmentes, vegán vagy újrahasznosított tisztítószereket is. Aki nem szeretné egyesével beszerezni a kellékeket, az vehet akár úgynevezett nagytakarítás-csomagot is, melyben minden szükséges eszköz rendelkezésünkre áll. Ha nem szeretnénk vásárolni, bevethetjük a házi praktikákat is: a szódabikarbóna és az ecet a lakás számos pontján csodákra képes. Ami a törölgetést érinti, használjunk nedves vagy mikroszálas törlőkendőt. Ami a hálószobát illeti – ez leginkább családi házak esetében releváns –, fordítsunk fokozott figyelmet a pókhálók eltávolítására. Töröljük le a lámpabúrákat és a szekrények tetejét is. Ilyenkor érdemes ágyneműt is cserélni, ezzel egyidejűleg pedig fekvőhelyünket is kiporszívózhatjuk.

Haladjunk szobáról szobára, és legyünk igazán alaposak a nagytakarítás során!
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Amennyiben matracon alszunk, annak tisztítása is kardinális kérdés lehet, szövetborítású fekhelyek esetében érdemes kárpittisztítót is használni, ami a tisztaság mellett finom illatot is kölcsönöz ágyunknak. Ha már az ágynál tartunk, ne hagyjuk ki az alatta és mögötte lévő részeket sem, az ágy körüli alapos porszívózás az egészségünket is szolgálja. A nappali központi része lehet a lakásnak, hiszen általában az érkező vendégek is itt foglalnak helyet, ezért a helyiség tisztasága kimondottan fontos. Lehetőség szerint húzzuk el a bútorokat, porszívózzuk át a kanapét, portalanítsuk a dohányzóasztalt is. Könyvespolcok esetében pakoljuk le a könyveket, és akár egyesével töröljük át azokat, hiszen ha nincsenek napi használatban, könnyen megtelepszik rajtuk egy vékony porréteg.

A függönykarnisokat, illetve a képkereteket se hagyjuk le a tisztítandó felületek listájáról. Konyhánkra év közben is nagyobb figyelmet fordítunk, hiszen az ételkészítés helyszínén rendkívül fontos a tisztaság és a higiénia. Ezzel a helyiséggel mindig nagyon sok munka van. Kezdésként ajánlatos egy alapos selejtezéssel kezdeni: nézzük át a kamra és a hűtő tartalmát, s ellenőrizzük a szavatossági időket, ami pedig romlott vagy már régóta felbontva áll, dobjuk ki. Érdemes a szekrényekből, fiókokból is kipakolni, és azokat is kívül-belül letörölgetni. Ezenkívül nem szabad megfeledkeznünk a sütő, a mikró, a hűtőszekrény és a konyhapult alapos tisztításáról sem.

A fürdőszoba tisztán tartása a hétköznapokban is fontos feladat, ennek ellenére a nagytakarítás során sem szabad megfeledkezni róla. Hölgyek esetében érdemes a kozmetikumok átvizsgálását is bevenni a feladatok közé. A beszáradt, üres vagy már több éve felbontottan álló termékektől bátran szabaduljunk meg. Ezzel nemcsak helyet nyerhetünk, de a bőrünk is hálás lesz. Ne feledkezzünk meg a csempék tisztításáról és a szaniterek fertőtlenítéséről, vízkőtelenítéséről! A vécét ne csak belülről tisztítsuk meg, fertőtlenítsük kívülről is.

Minden helyiségre igaz, hogy a takarítás végeztével egy alapos felmosással zárjuk a folyamatot, illetve az ablakpucolást is – bármennyire macerás és kényelmetlen feladat – érdemes beiktatni. Emellett fordítsunk figyelmet az olyan apróságnak tűnő dolgokra is, mint a villanykapcsolók, kilincsek, távirányítók, szemetesek fertőtlenítése, áttörlése. Érdemes a mosó- és a mosogatógépünkön is lefuttatni egy-egy tisztítóprogramot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!