Szép otthon

2020.01.26. 11:15

Csempék és fugák gyors tisztítása: segítségünkre lehet a szódabikarbóna, az ecet és a „jó öreg” só is

Bár a csempe lényegesen ellenállóbb a makacsabb szennyeződésekkel szemben, a fugákkal gyakran meggyűlik a bajunk. Ezek tisztítása sokszor komoly fejtörést okoz. Olcsó és hatékony megoldások a burkolat tisztítására.

Héjj Vivien

A só és a szódabikarbóna igazi barát a fugák tisztításában

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Akár csempéről, akár fugáról beszélünk, a legfontosabb, hogy először fel kell lazítanunk a szennyeződéseket. Ehhez töltsünk meleg vizet egy szórófejes flakonba, majd fújjuk rá a kezelendő felületre. Fürdőszoba esetén hatékony módszer lehet, ha forró vizet engedünk a kádba, így a gőz segít a lerakódások feloldásában.

Fugák esetében egy régi fogkefével vagy egy erősebb sörtéjű kefével alaposan dörzsöljük át a területet. Ezt követően készítsük el a házi fugatisztítónkat. Nincs szükségünk másra, mint két rész szódabikarbónára és egy rész hidrogén-peroxidra. Ha olyan helyen takarítunk, ahol zsíros szennyeződés is előfordulhat – például a konyhában –, érdemes egy kevés szappant is adni a tisztítószerünkhöz. Ezt az elegyet vigyük fel a fugára, majd hagyjuk hatni tíz-tizenöt percig.

A só és a szódabikarbóna igazi barát a fugák tisztításában
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezután egy kemény sörtéjű kefével dörzsöljük át a fuga teljes felületét, így garantáltan eltávolíthatjuk a korábban fellazított szennyeződéseket. Végül nincs más dolgunk, mint mosogatószeres vagy szappanos vízzel és egy rongy segítségével áttörölni a felületet. A foltok elkerüléséért száraz ruhával is érdemes megtörölni a megtisztított területet.

A csempék tisztítása is könnyedén kivitelezhető. Ez esetben három deciliter vízzel, ugyanennyi ecettel és egy teáskanál só keverékével alaposan mossuk át a csempét. A csempék esetében ronggyal vagy egy puha sörtéjű kefével végezzük a tisztítást az esetleges karcolások elkerülése érdekében. Ez a folyamat egy kicsit időigényesebb lehet. Makacs szennyeződések esetén érdemes akár egy órát állni hagyni az átmosott csempét, hogy a tisztító egyveleg kellően kifejthesse hatását. Végezetül bő vízzel mossuk le a csempét és töröljük szárazra. Fontos kiemelni, hogy színes fuga esetén nem javasolt a csempék ecetes tisztítása!

Ha már tiszta a felület és csak fényesíteni kell, mártsunk újságpapírt szalmiákszeszbe, és ezzel dörzsöljük át a csempét. A fényes felület elérésére hasonlóan jó megoldás lehet, ha egy rongyra étolajat csepegtetünk és ezzel töröljük át a megtisztított részeket. Így nem csak fényes lesz a csempénk, de a vízkőnek is ellenáll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!