csomómentesen

2019.11.03. 15:00

Íme, pár praktika a zsinórfüggönyünk mosására

A zsinórfüggöny igen elterjedt dekorációs kiegészítő mostanában. Első ránézésre talán szép darab, de a kezelése már okozhat fejtörést annak, aki nem túl jártas a háztartási teendők területén. Például a függönymosásban.

S. Töttő Rita

A zsinórfüggöny gondosságot és óvatosságot igényel mosáskor Fotó: illusztráció

Olcsó, szép az esése, nem kell mindig elhúzni, ha az ablakhoz akarunk nyúlni, sokféle színben kapható – körülbelül ezek a zsinórfüggöny előnyei. Ám amikor az ember (lánya) felteszi a helyére, és a hétköznapokban együtt él vele, bizony számos hátránya felfedezhető. Gubancolódik, beakad, nem mellesleg a gyerekek szívesen játszanak vele. És amikor a mosására kerül a sor, akkor igazi fejtörést okoz a kevésbé jártas háziasszonyok számára.

A zsinórfüggöny gondosságot és óvatosságot igényel mosáskor Fotó: illusztráció

Merthogy úgy kell leemelni a karnisról, hogy ne váljék gordiuszi csomó belőle. Van, aki csomót köt rá, mások pedig azt javasolják, hogy puha hajgumival kössük össze alul és felül, és úgy emeljük le a csipeszekről. Ez minimum kétemberes művelet, ugyanis a cél az, hogy az így leszedett függöny zsinórjai ne essenek szerteszét. Össze kell hajtogatni az így kapott zsinórhurkákat, és óvatosan beletenni mosózsákba vagy párnahuzatba. Aki kézzel mossa, kiöblíti kádban, persze nem teszi zsákba, de kézi mosásra állítva nyugodtan tehetjük mosógépbe is, ha 30 fokos, könnyebb centrifugás programra állítható a gép. A függönyt még vizesen tegyük vissza a karnisra, úgy szépen kilógja magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!