Amikor a fa új életre kel a kertben

2019.06.30. 15:20

Virágállvány, gombalak vagy fürdetőtartó is lehet a kivágott fa törzséből

Van az úgy, hogy egy fa élete véget ér – betegség, villámcsapás, öregedés okán a kert addigi dísze, éke, koronája nem töltheti be többé a szerepét, és ki kell vágni. A gyökérzet és a törzs eltüntetése azonban nagyobb falatnak ígérkezik, mint a fa kivágása. De nem is mindig kell kivájni a helyéről…

S. Töttő Rita

A farönkből virágállvány is lehet új életében Fotó: a szerző

A kert a nyári időszakban az otthon kiterjesztése, „zöld nappalija”, amely azonban folyton változik, időnként gazdájától függetlenül is. Az enteriőr és az exteriőr kapcsolódása a legmelegebb hónapokban a legintenzívebb, ilyenkor látható az is, ahogy az élet helyet követel magának ebben a rendezett külső térben. S noha a benne élő fák hosszú ideig jelenthetik a változatlanságot, a biztos pontot, egyszer eljöhet az idő, amikor meg kell válni a szeretett növénytől. Van, ahol nyári vihar tépázza meg, dönti ki, villámcsapás vet véget az életének, máskor pedig betegség vagy az öregedés biztos jelei teszik szükségessé a biztonsági intézkedést – a kivágást.

A fűszerkert éke ez a villámcsapás érte szilvafacsonk Fotó: a szerző

A kivágás után azonban ott marad a törzs, s a gyökér a föld alatt továbbra is több négyzetméteren ragaszkodik régi otthonához. Ennek eltávolítása nagyobb macera, mint maga a kivágás: kivájni a földből csak akkor lehet, ha van hozzá megfelelő technika, tér és idő. Persze léteznek különböző eljárások, amelyek meggyorsíthatják a korhadás folyamatát, és könnyebbé teszik a földből való kitakarítást. Van például, aki számtalan lyukat fúr az alacsonyra vágott törzsbe, és azokba folyékony, nitrogéndús trágyát tölt. Ezzel felgyorsulnak a bomlási folyamatok, s két-három hónap múlva olyannyira felpuhul, hogy akár egy ásóval is ki lehet szedni a földből a maradékot. Hasonló folyamatot indít el a fában a laskagomba is, melyet ha a törzsre telepítünk, szintén ugyanazt a hatást érjük el, bár erre azért több időt kell szánni. Ezért csak azoknak javasolt, akik nem akarják pillanatok alatt eltüntetni a rönköt az útból. A laskagomba telepítése több szempontból is izgalmas kerti feladat: egyrészt új organikus elemmel gazdagodik a kert, másrészt pedig – mivel ehető – a gasztronómiai palettánk is. A laskagomba szívesen tenyészik a diófa, nyár, fűz, bükk, hárs, gesztenye tuskóján, de kicsit kényelmetlenebbül érzi magát például a cseresznye, kőris, éger vagy a szilva rönkjén. Ha gyorsabb megoldásra lenne szükség, akkor jó megoldás lehet a tűz – egy kerti sütögetés alkalmával, a kövekkel, egyéb biztonsági elemekkel körbekerített csonkot a lángok ugyanis szépen felemésztik.

A farönkből virágállvány is lehet új életében Fotó: a szerző

Megeshet, hogy a fa törzse továbbra is maradhat a kertben. Megoldás lehet az, ha körbeültetjük évelő növényekkel, amelyek egy idő után akár el is takarhatják a csonkot. Madárkák, napozó macskák kedvenc helye lesz, de a cserepes növényeink, kerti szobrocskáink nyugvópontja is lehet. A kreatívok azonban ennél tovább is mehetnek: a képeken is látható példák szerint új életre kelhetnek a kivágott fák törzsei egy-egy virágállvány formájában. Az egyikre cseréptartókat szereltek körbe, a tetejére pedig műanyag cserepet rögzítettek. Az így körbebástyázott fatörzs csodás virághalmok természetes tartója lett. A másik maradék fadekorációval lett körbevéve, és fűszernövényeket telepítettek bele – citromfű, bazsalikom, rozmaring, oregánó lelt itt otthonra, a tetején pedig örökzöld kapott helyet.

Máshol kertimanó-lak készült a villámcsapás sújtotta rönkből, s van, ahol kerti madáritatót erősítettek rá. A lehetőségek sora végtelen, amikor egy régi életformából valami új lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!