a lakás díszei lehetnek

2019.03.07. 20:00

Úttörők a fehérvári kiállítás modern vonalat képviselő alkotói

Az első és egyetlen hazai modern foltvarró csoport tagjainak alkotásaiból látható kiállítás az Öreghegyi Közösségi Házban.

Bokros Judit

A roppant kellemes hangulatú megnyitó közepette szemléltem meg a Budapesten működő FoltModern csoport anyagát. A szemem először a fekete-fehér, csíkos és geometrikus mintákon akadt meg, aztán belekapaszkodott az élénk rózsaszín, kék, zöld háromszögekbe, négyszögekbe, amelyek csak úgy világítottak a sötétszürke vagy fekete alapon. Faliképekről, ágytakarókról tárult elém a minta- és színarzenál, ami jó ízlésről, gazdag fantáziáról árulkodott. Ezen a kiállításon közelebb kerültem a patchworkhöz (vagy foltvarráshoz, quilthez – mint megtudtam, mind­egyik kifejezés használatos), mint korábban. Megismertem továbbá a csoport vezetőjét, Herczegh Katit, akit közösségükről és a modern foltvarrásról kérdeztem.

Élénk színek, negatív tér is jellemző

– A Magyar Foltvarró Céhen belüli FoltModern egy oklahomai modern patchwork­csoport budapesti kiállításának hatására alakult meg 2015-ben – mesélte Kati. Jelenleg körülbelül húsz taggal működnek, a varró hölgyek Budapestről és környékéről, sőt távolabbi helyszínekről származnak. Na­gyon jó kis csapatuk van, havonta egyszer találkoznak, de az interneten is tartják a kapcsolatot.

A foltvarrás rejtelmeibe be­lemélyedve Kati a három fő irányzat jellemzőit sorolta. A tradicionális változatra a földszínek, a konzervatívabb – például apró virágos vagy rózsás – minták jellemzők, s vannak kifejezetten kézi technikák. A modern vonal frissebb, élénkebb, a mai mintákat, színeket alkalmazza. A szimmetriatengely eltolódhat, nem kell pont középen lennie, s az arányok eltalálásában segítséget nyújthat az aranymetszés szabálya. Jellemző az úgynevezett negatív tér: az alkotás azon része, ahol nincs minta. Ezt varrással, tűzéssel lehet kitölteni.

Az art quilt pedig a művészi foltvarrás, az így készült művek nem moshatók, nem napi használati tárgyak, mert olyan anyagokkal kombinálják őket. A másik két változatból többnyire ágytakarókat, neszesszereket, alátéteket, faliképeket varrnak, tehát a patchworkök a lakás díszei lehetnek.

Herczegh Kati a csoport vezetője, tőle több különleges quilt is látható
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kati 2015-ben találkozott először a technikával, és négy év alatt nagyon komoly szintre jutott. Tavaly az Országos Foltvarró Fesztiválon is indult, a játék tematikában egy tangramot készített foltvarrással. Az ötletes, Fehérváron is látható és kipróbálható, tépőzáras, kirakós játékkal az első pályázó kategóriában első helyezést ért el. A tangram több ezer éves kínai játék, amelyben a szétszedhető síkidomok egy négyzetet adnak ki. A rakosgatás, ragasztás közben a faliképen különböző figurák állíthatók össze a foltdarabokból.

Kati szívesen kísérletezik színekkel, mintákkal
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kati nagyon figyel arra, hogy mindig újat teremtsen, még akkor is, ha régi ötletet, alapot használ föl. A modern quilt híveként és gyakorlójaként sok apró, új praktikát használ, s van, hogy a fércelés helyett ragaszt, vagy géppel oldja meg azt, amit a hagyományos irányzat képviselői kézzel varrnának. Ezzel időt spórol, és azt arra tudja fordítani például, hogy minél több inspirációt szerezzen, minél több és ötletesebb újdonságot alkosson.

Szerinte ahhoz, hogy valaki ügyes foltvarró legyen, kitartás és egy megbízható varrógép kell, amelyet ismer is a tulajdonosa. Minden más a hozzáálláson, a mintán és a fantázián múlik, de igen sokat lehet tanulni mesterektől is.

A kiállítás március 14-ig tekinthető meg.

Vezető képünk: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!