fafaragó alkotta művek

2019.02.24. 07:30

Csodálatos kulcsszekrénykék: funkció és művészet egyben

A funkcionalitás nem mellékes egy lakberendezési tárgy esetében. S ha mindez még valódi művészi értéket is képvisel, csak hab a tortán. Ilyenek a fehérvári Markos Gábor fafaragó alkotásai is. A kulcsszekrények reneszánszukat élik, a népies motívumok mellett modern változatok is kaphatók.

S. Töttő Rita

A népi motívumok és áldások kellemes művészeti alkotásokká varázsolják Markos Gábor dísztárgyait

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Ki ne ismerné a házi áldást: „Hol hit, ott szeretet / Hol szeretet, ott béke / Hol béke, ott áldás / Hol áldás, ott Isten / Hol Isten, ott szükség nincsen!” Nincs olyan otthon, ahová ne illene ez a hívogató, kedves üzenet! A hagyományos stílus kedvelői, illetve azok, akik ilyen üzeneteket tartalmazó, mégis hasznos ajándékokat, lakberendezési holmikat keresnek, egy fehérvári alkotónak, Markos Gábornak köszönhetően megtalálhatják a közelben.

A népi motívumok és áldások kellemes művészeti alkotásokká varázsolják Markos Gábor dísztárgyait
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Ezekben az alkotásokban a művészet és a funkcionalitás párosul, ami igazán fontos tud lenni egy otthon berendezése kapcsán. A míves faragású dobozok, kulcstartók, hőmérők, páratartalom-mérők, népies motívumokkal gazdagított, falra akasztható faalkotások majdhogynem már bútordarabok. Stílust, értéket képviselnek és azt üzenik a betérőknek, hogy itt szívesen fogadják a vendéget. Nem mellesleg illik mindenkihez, aki szereti a kényelmes, hívogató otthont, a családi tűzhely melegét, a szívhez szóló köszöntéseket.

A kulcsakasztók egyébként is reneszánszukat élik a mai világban, főleg, hogy ma már igazán különleges darabok találhatók a lakberendezési üzletekben. Van köztük fehérre meszelt fatáblára vagy éppen fekete krétatáblára szerelt akasztós, tárcáknak, borítékoknak szánt fapakkokkal ellátott változat, de figurás, órás és az igazi barokk gardróbokat utánzó miniatűr szekrényke is. Legyen bármilyen is – modern vagy vintage darab, a lényeg az, hogy megfelelően rendszerezni tudjuk a kulcsainkat. Ám a tapasztalat azt mutatja, hogy minden kulcsszekrényke csak akkor ér valamit, ha a hazatérő lakó használja is azt… Mert ha nem, hát akkor minden egyes távozáskor bőszen kereshetők a zsebekben, táskákban azok a fránya kulcsok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!