Szép otthon

2018.11.18. 14:00

Függöny: számít a hossz, a szélesség, a szín és a stílus is az árnyékolásban

A lakásdekoráció részét képezik a függönyök is, nem csak a kisebb-nagyobb tárgyak, csecsebecsék a polcokon. Érdemes tehát körültekintően kiválasztani az ablak elé valót, ugyanis hangulatunkon is sokat javíthat egy jó drapéria.

NJ

Hiába trend az élénk függöny, az összhatás dönt

Fotó: Pixabay.com

Függönyvásárlásnál alapvetően a funkciót kell szem előtt tartani, azaz: szűrje az ablakon át bekúszó fényt, és rejtse el otthonunkat a kíváncsi tekintetek elől. Általában két fajtát függesztünk az ablakok elé: egy világos színűt és egy sötétet. Előbbit rendszerint éjjel-nappal teljes szélességében kihúzva hagyjuk, a másikat inkább csak éjszakára vagy nyaranta: az erős napsugárzás és a forróság ellen védjük vele szobáinkat.

Hiába trend az élénk függöny, az összhatás dönt
Fotó: Pixabay.com

A lakóterek hangulatának mindkét függöny alapvető meghatározója: az egyszerűbb, szinte lepedőszerű vagy a csipkézett világos iránymutatást ad az általunk kedvelt – és a lakásunkban kivitelezett – stílusról, a sötétítő pedig „árnyalja” azt, színnel tölti meg a teret. Célszerű olyan darabot választani, amely kiegészíti az adott helyiség kompozícióját, egységet sugároz. A hangsúlyos – és a berendezéssel nem harmonizáló – függönyök megbonthatják a terek egységét, főként a kompozícióba nem illő, élénk színekkel kombinálva kevésbé szolgálják az otthoni kikapcsolódást, inkább disszonanciát visznek a térbe. Nem egyszerű összeegyeztetni ezeket a szempontokat az egyéni ízléssel, a trendekkel s az árakkal. Függönyeinket rendszerint nem egy évre vagy egy szezonra vesszük, érdemes ezért alaposan mérlegelni: szeretnénk-e a szobáinkba függönyt, vagy függönyt választunk-e árnyékolónak. Ha a drapéria mellett döntünk, akkor annak helyiségenként milyen színe, textúrája, hossza legyen. Az idei divat éppen a színes sötétítőfüggönyt helyezi rivaldafénybe: elmúlt a semleges árnyalatok ideje, most a harsány ultraviola, a türkiz és a kékek, valamint a zöld a befutó.

Ideális, ha a padlónál végződik a drapéria széle
Fotó: Pixabay.com

Ha divatos lakótérben gondolkodunk, de nem szánunk sokat a megújulásra, érdemes kész függönyt venni. Előnye, hogy azonnal szerelhető – ha megfelelő karnis áll rendelkezésünkre. Harsány színeknél nem árt alkalmazni a „kevesebb több” elvet, azaz: ha amúgy is élénkek vagy mintásak a falak, ne erőltessük a trendet. Továbbá a jelenleg a helyiségben uralkodó stílustól ne üssön el a függöny színe: míg egy minimál stílusú lakrészt kiemelhet egy türkizkék sötétítő, addig az apró virágmintás-tapétás szobában már inkább megtöri az összképet. Az anyag hosszának tervezésénél is legyünk résen: nappali vagy hálószoba esetében a padló felett nagyjából két centiméterre érjen a széle, vagy éppen csak érintse azt. Ha ezen szempontok alapján választunk függönyt, biztosra vehetjük, hogy lakásunk éke lesz, és igazán lakályossá teszi otthonunkat, illetve házunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!