idő és energia kell csak

2018.04.06. 11:00

Kárpitozással akár újat is varázsolhatunk székünkből

Ha megkopott székünk ülőkárpitja, de a széknek még semmi baja, érdemes foglalkozni vele. Először lehet, hogy elég egy nagyobb tisztítás, amivel a színét és a szálakat felfrissíthetjük. Hiába vigyázunk rá, idővel az anyag megnyúlik, elvékonyodik, esetleg ki is hasad. De egy kis időt és energiát ráfordítva könnyedén felújíthatjuk!

Hamberger Brigitta

Forrás: Pixabay

Régebbi székek esetén kis facsapokkal vagy csavarokkal rögzítették az ülőfelületet a székhez. Ezt eltávolítva kivehetjük azt a székből. Nagyon fontos, hogy a régi kárpit eltávolításánál figyeljünk, hogyan volt felépítve a szék ülőrésze, hogy ugyanúgy tudjuk visszadolgozni azt. A tűzőkapcsokat csavarhúzó fejével vagy erős késsel szedjük ki. Az eltávolított anyagot tegyük el szabásmintának, ennek segítségével ki tudjuk számolni, hogy mennyi anyagra van szükségünk, hány széken akarjuk lecserélni az ülőrészt. Ha a szivacsunkra molinóvásznat rögzítünk, az segíti megóvni a habanyagot, és nem engedi, hogy a kárpit a szivacshoz tapadjon. Az új kárpitanyagot először a sarkoknál tűzzük rá az alapra, majd a széleit is rögzítsük. A régi kárpit segítségével az új anyagból kiszabjuk a mintát. Szögletes sarok esetén először a két szélét kell közép felé feszesen rögzíteni, majd középen kell ráncmentesen lehajtva letűzni. Kerek szélek esetén alul enyhén ráncolva rögzíthetjük az anyagot. Ha ezzel megvagyunk, visszarakjuk az ülőfelületet a székre ugyanúgy, ahogy megfigyeltük eltávolításkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!