Otthon

2015.02.23. 17:54

A figyelmetlen megrendelő is pórul járhat: a hatóság leszerelteti a légkondicionálót

Szigorodnak azok a feltételek, amelyek mellett a fluort tartalmazó hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú berendezéseket forgalmazó, üzembe helyező és javító vállalkozások működhetnek.

Gábor Gina

Mindez nem csupán a szakembereket érinti, érdemes erről mindannyiunknak tudni, hiszen, ha olyan szolgáltató munkáját vesszük igénybe, amely nem a jogszabályoknak megfelelően jár el – annak mi is kárát láthatjuk.

Ezt Kántor Istvántól tudom, aki fő szervezője annak a továbbképzésnek, amelyet február 26-án, 9 órától tartanak a Vállalkozói Központban. Erre a kifejezetten hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú berendezésekkel foglalkozó – a gépeket üzembe helyező, javításukat, karbantartásukat végző – szerelőket hívták meg. A továbbképzésen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Fejér megyei katasztrófavédelem illetve az ANTSZ munkatársai tartanak előadásokat a jogszabályváltozásokkal kapcsolatban.

Kántor István. Fotó: Koppán Viktor

De mit kell tudnunk nekünk, akik „csupán" azt szeretnénk, hogy a házunkban működtetett berendezések szabályosan működjenek?

– A rendelet fontos pontja, hogy a hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú berendezésekkel foglalkozó vállalkozásoknak regisztráltatniuk kell magukat. A szerelők speciális képesítést kapnak, és ismerniük kell a szükséges környezetvédelmi előírásokat is. Amikor tehát valaki szeretne egy klímát beszereltetni a házába, akkor kizárólag a berendezés beszerelésére jogosult szakembert érdemes megbíznia a munkával. Az Országos Monitoring és Képesítő Testület adja ki a képesítést bizonyító igazolványt a szerelőnek: ezt célszerű elkérni – mondja Kántor István. – Ha olyan ember szereli fel ezeket a berendezéseket, aki erre nem jogosult, és a gép regisztrációja, telepítése nem megfelelő, akkor a hatóság a berendezést leszereltetheti.

Voltaképpen a szakemberek az igazolványokat már eddig is megszerezhették, ám a jogszabályok most szigorodtak, az uniós környezetvédelmi előírásokhoz igazodtak, tette hozzá Kántor István.

A Klímavédelmi Hatóság feladata, hogy adatbázist hozzon létre: a nagyobb teljesítményű gépeket ugyanis nyilvántartásba helyezik: a gépek azonosító kódot kapnak, amit fel kell ragasztani rájuk. (A regisztrált berendezések körébe tartozhatnak egyébként bizonyos típusú, autókba szerelt légkondicionálók is.)

– Mindez azt is jelenti, hogy a regisztrált berendezés rendszeres ellenőrzését is el kell végezni, hogy ne károsíthassa a környezetet – teszi hozzá Kántor István. _ Ha erre a klímát működtető háztulajdonos nem fordít figyelmet, könnyen előfordulhat, hogy a hatóság leszerelteti a készüléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!