Otthon

2013.06.04. 07:55

Jó megoldás kis lakásba az egyedi bútor

Székesfehérvár - Óriási a kínálat a legkülönbözőbb ülőbútorokból, ám gyakran előfordul: ami éppen tetszene, az nem férne el a lakásban. Ezért sokan - a bőséges kínálat ellenére - keresik az egyedi bútorokat...

Gábor Gina

Emlékszem, mennyire örültem,  amikor végre beköltözhettem a saját birodalmamba, a kilencedik emeletre, és boldog voltam,  hogy olcsón hozzájutottam egy franciaágyhoz is... Ám a szállítók megjegyzéseiből arra következtettem, ők nem tartották  olyan jó ötletnek a hatalmas ágy felcűgölését.

- Ma is  előfordul, hogy az ülőgarnitúra, amit a tulajdonos kiválaszt, befér ugyan a lakásba ám a lépcsőház olyan szűk, hogy a helyszínen szét kell szerelni a bútort,   darabjaira - mondja  erről Kemény Gábor, egy bútorház tulajdonosa, akit arról kérdeztünk, mit  kell végiggondolnia annak, aki egyedi bútort csináltat.

Kemény Gábor a divatos szöveteket mutatja: a zsákvászonmintás és a nagy geometrikus mintájú kárpitok most kelendőek (Fotó: Nagy Norbert)

A legfontosabb, hogy tisztában legyen a pontos méretekkel. Alaposan végig kell gondolnia  azt is, miféle funkciót vagy funkciókat vár el a garnitúrától. Azt is érdemes eldönteni, miféle stílusú enteriőrt szeretne kialakítani, vagy  mi illene a  meglévő környezethez, hiszen  más  kárpitos garnitúra való egy klasszikus, egy rusztikus, vagy egy minimál bútorokkal kialakított miliőhöz. No és persze, az anyagok, a  színek megválasztása is fontos.

A könnyebb helykihasználás miatt igen népszerűek a sarok garnitúrák - ám megesik, hogy a kész ülőbútorok nem töltik ki megfelelően a helyet: az egyedileg rendelt garnitúra  esetében viszont megváltoztathatók az arányok. Előfordul, hogy  a háttámlát alacsonyabbra kell venni, mert a garnitúrát az ablak alá szánják, és hely kell az ablak nyitásához, csukásához. A legtöbb kicsi lakásban fontos, hogy az ülőbútor nyitható is legyen,  mert este fekhelyként funkcionál. Az egyedi  fekvőhellyé alakítható  ülőgarnitúra kialakításánal az sem gond, ha valaki az átlagnál magasabb: a fekvőhelyet eszerint készítik.

Kemény Gábor azt mondja,  előfordul, hogy valaki egy magazinban látja meg álmai bútorát: egy jó műhelyben akár képről is készítenek  bútort. Ám azt a megrendelőnek meg kell határoznia, milyen keménységű legyen az ülő vagy fekvőfelület. A lehetőségek bőségesek: a gyöngyfríznek nevezett anyaggal  megtöltött felület például olyan puha, mintha  tollpárnára ülnénk...

Ami  a divatot illeti: trendi lett a retró stílust idéző szögletes vagy éppen  gömbölyű formájú garnitúra. Az anyagok között  népszerűek a zsákhatásúak, de a retrót idéző,  geometrikus mintájú szövetek is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!