Otthon

2011.06.07. 06:57

Függönyvarázs - öltöztesse föl ablakát!

Székesfehérvár - A textílák minden térben meghatározzák az összképet. De hogyan öltöztessük fel az ablakot? Milyen függönyanyagot válasszunk? - ezek a kérdések gyakorta felmerülnek a lakás berendezésénél...

Gábor Gina

 

Sokféle irányzat van a lakberendezésben: divatosak a minimal art stílushoz illeszkedő lapfüggönyök és raffrolók, de változatlanul alkalmazzák, kedvelik a klasszikus stílusú enteriőrökben a  dúsabban redőzött, lágyan leomló - olykor fidres-bodros függönykompozíciókat is.
 Hogyan tervezzük meg a függönyünket? Mik a legfontosabb alapelvek? Erről kérdeztük a Cortina Dekor-Függönybolt két tulajdonosát, Varga Nikolettát és Beke Nikolettet. 
 - Mindenekelőtt el kell dönteni, hogy a függöny uralkodó, meghatározó látványelemmé váljék-e az  adott miliőben, vagy inkább természetes módon belesimuljon a  környezetbe. Mindkettőre lehet jó példát  találni. Egy semlegesebb, visszafogottabb árnyalatú - például a bézs, a gyöngyházfehér és barna kombinációira épülő-  szobában igen izgalmas hatást kelthet egy tűzpiros függöny, hatalmas virágmintákkal. Ráadásul ez azoknak is jó megoldás lehet, akik szeretnek időnként új meg új hangulatot varázsolni a lakásukban, hiszen elég ehhez egy függönycsere... Sokan manapság már törekednek arra, hogy a lakásuknak legyen egy téli és egy nyári megjelenése, hangulata.
Varga Nikoletta és Beke Nikolett azt tanácsolja: a kevesebb néha több. Olyan bőséges manapság a kínálat a szebbnél szebb anyagokból, hogy nincs szükség arra, hogy a függönyt a varrásnál túlcicomázzák, elég csak kihasználni az anyag sajátosságait, legfontosabb tulajdonságait:  elvégre  a legegyszerűbb megoldás a legelegánsabb! Ahhoz persze, hogy azt a hatást érjük el, amit szeretnénk - azaz a függönyünk megfelelően ráncolódjon - nem spórolhatunk az anyaggal, ahogyan a függönybe varrt  ólomnehezék is sokat segíthet abban, hogy az anyag  ne repüljön,  kellő tartása legyen.

 

 


Nikoletta és Nikolett  úgy érzi: mindaz, amivel felöltöztetjük az ablakunkat,  afféle kompozíciónak tekinthető. Az persze részben rajtunk, ízlésünkön, színérzékünkön  is  múlik, képesek vagyunk-e harmonikusan társítani a különféle anyagokat. Ugyanakkor azt tanácsolják,  ne szégyelljünk tanácsot kérni a szakembertől, és érdemes a varrást is gyakorlott szakmabelire bízni. Azokat, akik mégis  házilag varrják meg a függönyüket, arra figyelmeztetik: ne feledjék, hogy a függönykompozíció a legtöbb lakásban akkor hat  befejezettnek, ha a karnist is finoman eltakarja valami...  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!