Otthon

2010.10.19. 04:03

Fautánzat és fémberakás

Székesfehérvár - A divat a lakáskultúrában is folyton változik. Új anyagokat, új színeket, mintákat kínálnak a gyártók, ha csempéről, padlólapokról, fürdőszobai szaniterekről van szó. Az újdonságokról kérdeztük szakértőnket, Pőcz Gabriellát, aki nemrégiben Bolognában tanulmányozta a legújabb trendeket.

Gábor Gina

Mint minden ősszel, idén is megrendezték a csempeipar egyik legjelentősebb kiállítását Bolognában, ahol a vásárközpontban,  hatalmas alapterületen a világ minden tájékáról - de elsősorban Olaszországból -  mutatják be kínálatukat a gyártók. 
-  Ez a kiállítás mindig iránymutatónak számít a lakberendezők, belsőépítészek, kereskedők számára -  mondja szakértőnk, Pőcz Gabriella  -,  hiszen hosszabb időre  meghatározza a trendeket. Ráadásul nem csak a fürdőszobai berendezések terén, hiszen újabban a lakberendezők is előszeretettel használják a csempét a nappalik, a hálószobák falain is. Persze, ezekben a helyiségekben egészen különleges minőségű, izgalmas hatású csempéket használnak. Azt tapasztaltam, hogy az évek óta népszerű  mozaikborítás nem  ment  ki a divatból, egy-egy felületen a nagyobb fürdőszobákban például olykor óriási méretű képet is  formálnak a mozaik segítségével, ami az egész helyiség meghatározó dekorelemévé válik.


 Pőcz Gabriella azt mondja, most inkább a pasztellszínek jöttek divatba, már kevésbé törekednek a korábbi kontrasztos megoldásokra, amik divatba hozták a fekete-fehér fürdőszobákat. A mediterrán stílus viszont  változatlanul tartja magát.   Az azonban szinte  általánossá vált, hogy függőlegesen is osztják a teret a csempék segítségével: korábban arra törekedtek, hogy a csempézett fal alsó felületére kerüljön a sötétebb árnyalat, felülre pedig a szín világosabb változata. Most viszont az eltérő árnyalatú, színű  csempék függőleges felrakásával arra törekednek, hogy elkülönítsék egymástól a fürdőszobában a különböző funkciójú területeket. A szegélyeket sem csupán vízszintesen rakják fel, hanem függőlegesen is, játékosabb megoldásokat is keresve. Előfordul, hogy egy-egy óriási méretű, egybefüggő, mintás  csempelap jelenik meg a fürdőszobában: csak egyetlen,  hangsúlyos területen, éppen úgy, ahogyan mostanában a nappalikban használják a nagy mintájú, jellegzetes tapétát. Nagy méretű hangulatképeket, fotókat is nyomtatnak a falicsempékre, amelyek akár a fürdőszobába burkolva   vagy csak  kifüggesztve is  igen látványos lakberendezési tárgyként funkcionálhatnak. Továbbra is jellemző, hogy egyre nagyobb méretű lapokkal burkolnak.  
-  Egészen izgalmas hatásúak azok a burkolóanyagok, amelyek természetes anyagokat imitálnak: nagy divat ma   fa- és kőhatású lapokat alkalmazni, és egészen  szembetűnő, hogy mennyire élethűek ezek az új technológiával gyártott termékek. Rusztikus felületeket hoznak létre azzal, hogy a padlólap vagy a csempe a fa egyenetlenségét, erezetét képes utánozni - mondja Pőcz Gabriella,  aki egy másik irányzatra is felhívja figyelmünket: 
 - Létezik olyan fürdőszobai trend is, amely az ezüstös csillogást használja dekorációs elemként. Ez inkább a minimál stílusú otthonokba illik. A csempeszegélyekbe például fémberakásssal készült  mintákat tesznek, ami  az elegancia,  a luxus érzetét kelti. Persze hozzáteszem, meg is kérik az árát...

 Szakértőnk, Pőcz Gabriella egészen különleges anyagokat is látott Bolognában, a nemzetközi bemutatón. Rálépett például olyan járólapra, amelybe mintha folyadékot töltöttek volna. Ha ráállunk a burkolatra, a folyadék megváltoztatja a helyzetét, ez adja a színes padló (változó) mintázatát...

 Az viszont már nem számít különlegességnek  sőt, talán ez lesz a jövő , hogy a gyártók egyre vékonyabb csempéket készítenek. Ezek a burkolóanyagok éppen olyan kopásállóak és tartósak, mint hagyományos, vastagabb elődeik, de
 az a nagy előnyük, hogy ha ezt használjuk, évek múlva könnyebben változtathatunk. Ha új burkolatot akarunk felrakni, nem kell leverni a csempét, szétverni a fürdőszobát: a vékonyabb csempére egyszerűen
ráragaszthatjuk az újat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!