kijárási korlátozás

2020.10.19. 21:56

Zárlatot rendeltek el egy bajorországi járásban

Zárlatot rendeltek el a bajorországi Berchtesgaden járásban hétfőn az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellenőrizhetetlen terjedése miatt.

A járási egészségügyi hivatal szakemberei már nem tudják feltárni a fertőzési láncolatokat, ezért „a legszigorúbb protokollt kell alkalmazni, hogy minél hamarabb visszanyerjük az ellenőrzést a járvány felett” – indokolta a döntést Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök.

A kedd 14 órától legalább két hétig érvényes szabályok szerint az Ausztriával határos alpesi járásban élő mintegy 105 ezer ember csak nyomós okkal hagyhatja el az otthonát.

Mindenki csak egyedül vagy a háztartásában élőkkel tartózkodhat a lakásán kívül. A nyomós okok közé tartozik a munkavégzés, bevásárlás és a mozgás a szabadban.

A járás valamennyi településén zárva tartanak a vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, kulturális intézmények, és a hotelekben, panziókban csak a munkájuk miatt úton lévő emberek szállhatnak meg. Az iskolákban és óvodákban ügyeleti rendszert vezetnek be, kizárólag azokat a gyerekeket fogadják, akik napközbeni elhelyezését nem tudja megoldani a család.

A berchtesgadeni zárlat a legsúlyosabb járványügyi korlátozó intézkedés Németországban a koronavírus-járvány első, tavaszi hullámának lecsengése óta.

A járványügyi védekezés legfontosabb németországi irányadó értéke, az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság (incidencia) – amelyet a megelőző hét napon regisztrált új esetek százezer lakosra vetített számaként határoznak meg – Berchtesgadenben hétfőn elérte a 272,8-at.

Az országszerte követett eljárás szerint akkor kell megtenni az általános fertőzéshigiéniai óvintézkedéseken – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés – túlmutató első pótlólagos járványlassító intézkedéseket, amikor ez az érték meghaladja a 35-öt, és még további szigorításokat kell elrendelni, amikor ez az érték felszökik 50 fölé.

Berchtesgadenben alig néhány nap alatt ugrott meg a regisztrált SARS-Cov-2-fertőzések száma, vasárnap például 57 új esetet vettek nyilvántartásba. A vírus valószínűleg egy nagyobb összejövetel következtében, illetve a szomszédos ausztriai Salzburg tartomány egy súlyosan fertőzött területéről, Kuchlból bejutva kezdett el minden korábbinál gyorsabban terjedni az alpesi vidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában