megelőzés

2019.09.26. 22:55

Washington radart és Patriot rakétákat küld Szaúd-Arábiába

A minisztérium másfél héttel azután jelentette be az intézkedést, hogy az eddigi legnagyobb támadás érte az ország olajlétesítményeit.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) csütörtökön közölte, hogy négy radarrendszert, Patriot légvédelmi rakétákat és 200 katonát küld Szaúd-Arábiába az ország védelmi képességei fokozása érdekében.

A minisztérium másfél héttel azután jelentette be az intézkedést, hogy az eddigi legnagyobb támadás érte Szaúd-Arábia olajlétesítményeit.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Washington szükség esetén további Patriot rakétákat és THAAD rakétavédelmi rendszert is küldhet a térségbe.

Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője közleményben tudatta: Marek Esper védelmi miniszter a Szaúd-Arábia elleni legutóbbi támadások nyomán, és a királyság kérésére döntött arról, hogy csapatokat és katonai felszerelést küldenek az olajmonarchiába.

Szeptember 14-én drón- és rakétatámadások érték a Saudi Aramco szaúd-arábiai állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, a támadásokért, amelyek felére csökkentették Szaúd-Arábia olajkitermelését, a jemeni húszi síita lázadók vállalták a felelősséget.

Rijád és szövetségese, Washington azonban a felkelőket támogató Iránt tették felelőssé a támadásokért.

Teherán a vádakat elutasította, korábban pedig többször leszögezte, hogy a húszikat pusztán politikailag támogatja, katonailag nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában